NRK Meny
Normal

I førersetet for et grønt miljøskifte

Trondheim skal bli en internasjonal spydspiss for det grønne miljøskiftet. Det er ambisjonen til varaordfører Hilde Opoku og kommunens ledelse.

Hilde Okopu om bråket i MDG, og satsning for å få Trondheim til å bli en grønn spydspiss.

Hilde Opoku er varaordfører i Trondheim, og var gjest i fredagens Midtnytt-sending.

Espen Sandmo
Journalist
Odd Rune Wolden

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Trondheim kommune har de siste årene jobbet mye med å legge til rette for myke trafikanter og redusere biltrafikken i sentrumsgatene gjennom blant annet Miljøpakken. Den miljøvennlige bypolitikken vekker oppsikt også utover Trøndelags grenser.

– Ambisiøse mål

– Vi har ambisiøse klimamål som vi nå er i ferd med å konkretisere, sier Trondheims varaordfører Hilde Opoku fra Miljøpartiet De Grønne.

Hun forteller at andre byer ser til Trondheim allerede, og flere aktører ønsker nå å samarbeide tettere med trønderhovedstaden.

– Innovasjon Norge har allerede invitert oss med i et prosjekt for å være synlig norsk spydspiss i Europa gjennom Smart City-satsingen sin, forteller Opoku til NRK.

Nordre gate i Trondheim

Trondheim skal bli en enda mer miljøvennlig by i framtida. Her fra en bilfri Nordre gate i byens sentrum.

Foto: John Floan

Smart Cities

Smart Cities handler blant annet om hvordan det urbane livet kan forbedres gjennom bruk av informasjonssystemer og kommunikasjonsteknologi, opplyser Innovasjon Norge.

Bakgrunnen for prosjektet er de store klima- og samfunnsutfordringene verden står foran. Innovasjon Norge vil gjennom Smart Cities jobbe for bærekraft som konkurransefortrinn for å styrke norsk næringsliv.

Men Trondheim kommune skal også innlede samarbeid med andre for å bidra til miljøtiltak.

Sintef og NTNU

– Sintef vil samarbeide med oss om å få til klimanøytrale nabolag, og NTNU vil samarbeide for å bli ledende når det gjelder klima-kick. Det skal bli sentralt når de skal bygge en ny campus, sier Hilde Opoku.

– Så alt ligger til rette for å få til noe helt spesielt her i Trondheim, sier varaordføreren.

Video fra Trøndelag

Den vesle måkefuglen krykkje var en av kystens vanligste fugler, på 80-tallet var det hundretusener av dem i fuglefjellene langs kysten, men nå er den strekt truet. Fuglefjellene blir stille - og biologer er svært bekymra for utviklinga
Kystkommunen blir fordelt på Hemne/Halsa, Hitra og Orkdal.
Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.