I denne bygda har Ap regjert i 104 år - nå er det slutt

Her får innbyggerne partiskifte for første gang på 104 år – og sin aller første kvinnelige ordfører.

Ny ordfører Meråker

Kari Anita Furunes (Sp) er historisk på flere måter: Hun er Meråkers første kvinnelige ordfører, og den første ordføreren fra et annet parti enn Arbeiderpartiet.

Foto: Morten Andersen

Kari Anita Furunes

Kari Anita Furunes synes det er overveldende å få ordførervervet i Meråker.

Foto: Morten Andersen

Folket i Meråker i Nord-Trøndelag har bestemt: Arbeiderpartiet skal ut av ordførersetet for første gang siden 1911. Før den tid var ordførerne partiløse. Nå er det Senterpartiets Kari Anita Furunes som tar over ordførerkjedet.

– Det er ganske overveldende. Jeg er veldig glad på partiets vegne, og vet at vi kan gjøre en bra jobb for bygda i lag med de andre. Det er en stor dag for Senterpartiet i Meråker, sier Furunes til NRK.

Vært tungt for åtte år siden

Bård Langsåvold (Ap) har styrt i bygda i 20 år. Onsdag blir han omtalt som tidligere ordfører, og bildet av ham blir snart hengt opp på hedersveggen med de andre eks-ordførerne. Alle er menn.

– Hadde det vært for åtte eller 12 år siden hadde dette vært tyngre. Nå går jeg av frivillig, og har fått en verdig arvtaker, sier Langsåvold.

Arvtaker Furunes er 36 år gammel og fysioterapeut. I åtte år har hun vært i kommunestyret i Meråker samtidig som hun har hatt vervet som nestleder for Sp i Nord-Trøndelag.

Bård Langåsvold

Den uavbrutte rekken med Ap-ordførere i Meråker stopper med Bård Langsåvold.

Foto: Morten Andersen

Vil være en tydelig leder

Arbeiderpartiet hadde to mandater mer enn Senterpartiet i Meråker, men tilbød ordføreren til Sp mot at de selv fikk varaordføreren. Med det var forhandlingene over på rekordtid.

– Jeg vil prøve å være en tydelig leder og bygge kommunestyret til et lag slik at alle kan komme med sin kunnskap. Det er mange dyktige folk her, og jeg har stor tro på Meråker i fremtiden, sier Furunes.