Hopp til innhold

Her er svaret på 13 alkoholmyter

Blir vin og øl krøll? Og kan allergimedisiner gjør deg mindre fyllesyk? Vi har fått svar alkoholmyter du kanskje lurer på.

Skåling med øl i solen.

FYLLA HAR SKYLDA: Finnes det noe som kan redde deg fra en skikkelig fyllekule?

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

For en liten stund siden spurte vi følgerne til NRK Nyheter på Instagram hvilke festmyter de hadde hørt, og fikk inn en drøss ulike påstander:

Spørsmål frå NRK Nyheter sine følgarar om ulike fest- og drikkemyter

HVA ER SANT? Flere av følgerne til NRK Nyheter på Instagram kom med forslag til ulike festmyter de hadde hørt.

Faksimile: @nrknyheter / NRK

«Vent så lenge som mulig med å gå på do. Hvis ikke må du tisse hele kvelden». Dette er en av setningene mange av oss kanskje har hørt på fest, eller sagt selv. Men hvor mye sannhet ligger det i dette?

Vi tok en prat med Fanny Duckert, som er professor i psykologi og klinisk spesialist. Hun er ekspert på tidlig behandling av alkoholproblemer og holder regelmessig kurs i alkoholreduksjon.

For finnes det noe som kan gjøre deg mindre fyllesyk? Eller må du bare lide deg gjennom søndagen i fosterstilling? Vi viste henne flere av påstandene vi hadde fått inn.

Man blir mindre fyllesyk av å drikke vann blandet med salt før man legger seg

Hun sier at det kan hjelpe litt. Poenget er at det er smart å få i seg så mye væske som mulig. Samtidig tisser man mer når man drikker alkohol, og da mister vi viktige salter og mineraler. Derfor kan det være smart med litt salt i vannglasset.

Det hjelper å drikke vann før man legger seg

– Kjør på!

Duckert sier at hangover henger sammen med hvor høy promille du har når du legger deg. Om du drikker litt vann i forkant, vil det vanne ut promillen din og da er det mindre risiko for å bli dårlig dagen derpå.

Et glass vann

DRIKK VANN: Det kan også hjelpe å få i seg nok vann etter hver enhet du drikker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Hvis man venter med å gå på do må man ikke tisse like ofte

Professoren sier at det ikke stemmer. Alkoholen påvirker hvor mye du må tisse. Det tar en halvtime før du begynner å drikke til du merker det. Er du først i gang med å tisse, vil det fortsette så lenge du har noe å tisse ut. Derfor har det ingenting å si hvor lenge du venter med å tisse.

Allergimedisin hjelper mot fyllesyke

Det kan hjelpe litt.

– En del av fyllesyken har å gjøre med et stoff som heter histaminer. Det er litt det samme som når man får allergireaksjoner. Antihistaminer demper det, og Zyrtec er et antihistamin, sier hun.

Cetirizin, Zyrtec, Olanzapin og Zyprexa

HJELPER LITT: Allergimedisin kan hjelpe deg litt med å føle deg bedre etter en hard natt på byen.

Foto: Karina Jørgensen

Om man drikker alkohol ofte blir kroppen vant til det og tåler mer

– Det stemmer til en viss grad. Kroppen har en evne til å bygge opp toleranse. Det vil si at den blir mer effektiv til å håndtere spriten og forbrenne det raskere, sier Duckert.

Les også Ingrid (25) drikker nesten ikke alkohol: – Kult å være med å normalisere det

Ingrid.

Vin og øl blir krøll, øl og vin blir fin?

Det er en myte, mener Duckert. Men alkoholforsker i Folkehelseinstituttet (FHI) Jørgen Gustav Bramnes forteller til NRK P3 at myten på et vis er riktig.

– Hvis du har bobler i drikken din, så bidrar CO₂-tilførselen til at alkoholen tas opp raskere. Det betyr at hvis du først drikker ting med bobler i, og så ting uten bobler i, så får du rask tilførsel av det første, og senere opptak av det andre, sier han.

Enkelt forklart, betyr det at du blir raskere full hvis du drikker vin før øl. Men det har ikke noe å gjøre med hvor dårlig du blir dagen derpå.

Hvitvin og rødvin

FORT FULL: Du blir nok ikke fin når du drikker vin før øl, men du blir raskere full.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Det er farlig å ta smertestillende med alkohol

Duckert sier at det kan friste å ta en smertestillende eller to mot hodepinen og bakrusen.

– Men det skal forbrennes i leveren, og vi vet at Paracet øker risikoen for leverskader. Derfor øker komboen alkohol og Paracet risikoen for at du skader leveren, sier hun.

Du blir fortere full om du drikker gjennom sugerør

– Det stemmer ikke. Det som er viktig er promillen eller alkoholinnholdet du faktisk får i deg. Om du spiser med skje eller sugerør – spiller ingen rolle, ler hun.

Fristende drikke med sugerør i pasta.

MYTE: Du vil ikke bli fortere full ved å drikke en drink med sugerør.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Man kan trene av seg fylla

– Nei, det kan du ikke. Kroppen forbrenner alkoholen jevnt og trutt, og fysisk aktivitet kan ikke redde deg fra det.

Markløft

FUNKER IKKE: Selv om det kan virke godt å bevege seg litt mens man venter på at bakrusen skal gi seg, så kan ikke fysisk aktivitet redde deg.

Foto: Heidi Odde Karstensen / NRK

Alkohol gir økt risiko for kreft

– Ja, vi har ganske god forskning nå som viser at det er en økt risiko, sier Duckert.

Hun forteller at de mest kreftutsatte områdene er de som er i direkte kontakt med alkoholen. Det kan være alt fra i munnhulen, halsen til mage- og tarmsystemet. Grunnen er at alkoholen sliter direkte på disse organene.

– Det er ikke sånn at «har du drukket for mye så får du kreft». Det er mange elementer som påvirker risikoen vår for kreft.

Les også Eldre drikker mer alkohol – større vinglass kan være en av årsakene

Drikking alene

Man får ulik type adferd av ulike typer alkohol

Nei. Professoren forklarer at det som har noe å si er hvor konsentrert alkohol du drikker. De største adferdsendringene skjer ofte når du har høy promille. Ettersom sprit er mer konsentrert, vil man ofte drikke det fortere og få en raskere promillestigning.

– Om du sliter med oppførselen din når du er full, er det nok mengden alkohol som er problemet, sier hun.

Sinne

HØY PROMILLE: Hvis du har problemer med atferden din i fylla, så må du nok drikke litt mindre.

Du blir mindre fyllesyk hvis du spiser fet mat før du legger deg

Hun forteller at det ikke handler om at maten er fet, men heller det at du har mat i magen. Det gjør at du ikke får en like rask promillestigning, sånn at du får en lavere promille.

Burger

SPIS NOK: Det er alltid lurt å ha nok mat i magen når du skal ta deg et par glass.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Er «asian flush» faktisk en greie?

– Ja. Det er en genetisk faktor som vi finner særlig i asiatiske folkegrupper. Det gjør at du forbrenner alkoholen dårligere enn andre og får en opphopning av noe som heter acetaldehyd, sier Duckert.

Ifølge forskning.no gjøres alkoholen om til acetaldehyd når den treffer leveren.

Duckert forteller at dette er giftig og veldig ubehagelig. Det kan også gjøre at du rødmer i ansiktet og blir ganske uvel.

Les også Staten seier nei til «strikking og drikking»

STRIKK OG DRIKK

– Flyt på rusen, ikke jag den

Vi kan i all sak konkludere med at det er alkoholkonsentrasjonen du kan legge mest skyld på for at du hater livet ditt dagen etter den store festen.

– Det betyr at hvor fort du drikker, hvor konsentrert du drikker, jo raskere stiger promillen og jo mer full blir du. Det gir en større risiko for at du blir dårlig dagen derpå, sier professoren.

Hennes beste tips er å spise før du drikker alkohol, ikke drikk for mye og pass på at du får i deg nok vann underveis.

– Det behageligste rusnivået er ofte på en litt lavere promille enn man tror. Det tar en halv time fra du svelger alkoholen til det er fordelt i kroppen. Og i den perioden stiger promillen hele tiden.

Hun sier også en feil vi ofte gjør er at vi tenker: «nå føler jeg at jeg har det fint, så jeg hiver på et par flasker til, for da får jeg det enda hyggeligere». Men så skjer det motsatte, du blir mye fullere og risikerer å miste kontrollen. Altså du får det ikke skrekkeligere mye morsommere.

– Hvis ikke greia er at du vil miste kontroll eller at du skal utagere, da er det ikke noe vits å bremse. Men da risikerer du at du betaler prisen dagen etterpå, og da blir det ganske ubehagelig, sier hun og smiler lurt.

Rusforskar og psykolog Fanny Duckert

SANT ELLER USANT? Selv om det ligger sannhet bak noen av mytene, er mange av dem også nettopp bare myter, ifølge professor Fanny Duckert.

Foto: Stig Jaarvik / NRK