Hvesing kan være tegn på astma

Hvesing er et vanlig symptom på astma hos barn.

Baby gråter (Illustrasjonsfoto)
Foto: Martin Kierstein

En tung, pipende pust. Stadig hoste og hyppige turer til legevakten. Dette kan være tegn på gryende astma.

– Veldig mange barn har astma eller annen allergirelatert sykdom, sier Ingeborg Smidesang ved NTNUs medisinske fakultet.

I en nylig publisert artikkel skriver hun at førti prosent av alle toåringer i Trondheim sliter med dette.

Smidesang forteller at hvesing er et vanlig symptom på astma, men presiserer at det også kan forårsakes av vanlig forkjølelse.

Pupper hjelper

Smidesangs artikkel er basert på en undersøkelse av 5000 småbarn i Trondheim, og har fått internasjonal oppmerksomhet. Det er ennå mange spørsmål knyttet til hvordan allergi og astma oppstår, men det læres stadig mer.

Ifølge franske forskere kan amming forebygge slike sykdommer. De har gjennomført labaratorieforsøk på mus, og mener brystmelk virker klart immuniserende.

Skadelig miljø

Smidesang forteller at årsakene til astma er sammensatte. Gener spiller inn, men forhold i hjemmet er også viktige. Tobakksrøyk, fukt og husstøv øker sjansen for at beboerne blir syke.

I tillegg til brystmelk, kan god hygiene og hyppig rens av sengetøy redusere risikoen.

Flere gutter enn jenter utvikler allergi og astma, men ikke alle beholder sykdommen livet ut.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.