Hver tiende skolebrann er påsatt

Hvert år er det brann på mellom 60 og 100 skoler i Norge. Hver tiende brann er påsatt, viser nye tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap.

Brann Sunnland skole

Brannen i en paviljong i Sunnland skole i Trondheim før jul var sannsynligvis påsatt.

Foto: Henrik Sundgård

I helga ble det satt fyr på to søppelcontainere på utsiden av en skole i Inderøy.

Brannvesenet fikk raskt kontroll, og det var ikke fare for at brannen skulle spre seg.

En mann i 20-åra ble pågrepet og han har erkjent at han tente på søppelcontainerne.

Påsatte branner

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, vil ha slutt på de mange påsatte branntilløpene i containere på skolene, skriver tidsskriftet Utdanning.

– Jeg tror mye av dette er guttestreker, sier Kalheim til NRK.

– Det er viktig at søppelcontainere står med god nok avstand til skolene og at de er låst og ikke så lett å tenne på, sier Kalheim.

Mange branner

I fjor var det 51 branner på skoler og 13 branner i barnehager i Norge, viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap. Flere av dette var større branner.

– Dette er et altfor høyt tall. Store verdier kan gå tapt. Heldigvis skjer dette på tidspunkt der skolene er stengt og det ikke er fare for liv og helse, sier Kalheim.

I januar ble det omfattende skader etter branner på barneskolen på Kolvereid i Nord-Trøndelag og skolen på Skarsnes i Hedmark. Lynnedslag kan være årsaken til at den gamle delen av skolen på Kolvereid brant ned til grunnen.