Hver fjerde nordmann vil spise mindre kjøtt

Halvor Ullern er inne i sin andre uke som vegetarianer. Ønsket om bedre helse kan få mange nordmenn til å kutte ut kjøttet, tror forskere ved NTNU.

Halvor Ullern

Halvor Ullern studerer psykologi ved NTNU og han benytter seg ofte av salatdisken i studentkantina på skolen.

Foto: Adrian Özkal Lorentzen

Ullern har valgt et vegetarisk kosthold både av hensyn til miljøet og dyrene. Dette krever en forandring i kosten.

– Jeg må jo erstatte kjøttet med andre ting. Så nå har jeg begynt å spise mer frukt og grønt, grove kornprodukter, nøtter og belgfrukter, forteller Ullern.

En dokumentar fikk han til å ta steget.

– Jeg hadde vel egentlig tenkt på det en stund da jeg så dokumentaren Cowspiracy. Den ga meg mer motivasjon. Nå har jeg prøvd i syv dager uten kjøtt og det har gått bra så langt, sier Ullern.

Halvor Ullern

Psykologistudenten mener det ikke hjelper å være for pågående i sin sak om å inspirere andre til å redusere kjøttforbruket sitt.

Foto: Tina Berg Randen / NRK

Større aksept

I 2015 var det flere medieoppslag om det å kutte ut kjøtt og hvilke helsegevinster det gir. Professor ved psykologisk institutt på NTNU, Christian Klöckner, tror at dette kan ha påvirket nordmenn.

– Det var flere artikler som plutselig pekte på at kjøtt kan være et helseproblem om du spiser for mye av det. Det spiller sikkert inn da vi vet fra studier at nordmenn er opptatte av helse, forteller Klöckner.

Christian Klöckner

Christian Klöckner forteller at det er et relativt nytt fenomen at nordmenn vil redusere kjøttforbruket sitt.

Foto: Tina Berg Randen / NRK

Han ser også at det blir mer og mer akseptert å være både vegetarianer og veganer.

– Det er veldig viktig for oss hva andre synes om oss og hva vi ser at andre gjør. Spesielt vegetarianere begynner å bli mer akseptert i samfunnet. Bare det at restaurantene tilbyr vegetar og vegansk mat påvirker valgene våre, sier professoren.

Klima

Kjartan Steen-Olsen

Kjartan Steen-Olsen var overrasket over at hele 23 prosent av Norges befolkning vil spise mindre rødt kjøtt.

Foto: Tina Berg Randen / NRK

Forsker på industriell økologi ved NTNU, Kjartan Steen-Olsen, tror også ønsket om bedre helse har fått flere nordmenn til å prøve et vegatarisk kosthold. Han mener i tillegg et lavere kjøttforbruk er bra for klimaet.

– Kjøtt er en viktig bidragsyter til det totale CO2-utslippet når det gjelder mat. Spesielt storfekjøtt er det mest utslippsintensive, sier Steen-Olsen.

– Nærmest en trend

Hver fjerde nordmann ønsker å redusere forbruket av rødt kjøtt i 2016. Dette viser en spørreundersøkelse Sentio har gjort for Nationen. Ullern ser at bare i sin omgangskrets så blir det flere som velger et vegetarisk kosthold.

– Man ser jo at det nærmest er en slags trend å spise mindre kjøtt. Flere ser at det skader miljøet og dyrene, så det har blitt sånn at flere vil gå den veien, forteller Ullern.

Han sier det er lurt å prøve seg frem i starten.

– Det er bare å kaste seg ut i det. Jeg hadde jo tenkt på det lenge og det tror jeg mange gjør. Men det beste er nok at det skjer gradvis og at man begynner med én kjøttfri dag i uka, forteller Ullern.