Hopp til innhold

Hver femte gutt har promillekjørt

Én av fem gutter ved Steinkjer videregående skole har kjørt bil eller moped i alkoholpåvirket tilstand, viser en undersøkelse gjort av Trøndelag Forskning og Utvikling.

Trafikk

(Illustrasjonsfoto)Undersøkelsen viser at 63 prosent av ungdommene sier de har sittet på bil i mer enn 120 kilometer i timen på nordtrønderske veger

Foto: Rainer Prang / NRK

- Hver femte gutt oppgir å ha kjørt bil eller moped etter å ha drukket alkohol. I tillegg viser resultatet at mer en én av fem elever ved Steinkjer videregående og Mære Landbruksskole har vært passasjerer der føreren har vært påvirket av alkohol, sier Håkon Sivertsen ved Trøndelag Forskning og Utvikling.

Undersøkelse ble gjort på oppdrag for Steinkjer kommune og Trygg Trafikk. De ønsket å vite mer om ungdommers holdninger til trafikk og rus.

Kjønnsforskjeller

757 elever har svart på spørreskjemaet. Det vil si nærmere 60 prosent av elevmassen.

Og det er avdekket store kjønnsforskjeller

- 22 prosent av guttene oppgir å ha sittet på bil eller moped i alkoholpåvirket tilstand, mot 13 prosent av jentene, sier Sivertsen.

Illustrasjonsfoto. Foto: Erik Johansen, Scanpix.

(illustrasjonsfoto) Undersøkelsen viser også at hver tredje ungdom har vært passasjer i biler som har drevet med kappkjøring. .

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

- Ulike holdninger til trafikk

Ifølge undersøkelsen er jenter mer forsiktig og mer klar over risiko ved fartsfylt kjøring, og ser viktigheten av å rette seg etter trafikkreglene.

- Det er ikke så store forskjeller mellom kjønnene på de fleste påstandene, men vi ser størst utslag på påstandene «Fartsfylt kjøring og full guffe på stereoanlegget er bare herlig», og «Å bli trykt bakover i sete under en kraftig fartsøkning er en deilig følelse». Begge påstandene referere til fysisk stimuli ved bilkjøring, noe guttene tydligvis setter større pris på enn jentene, sier Sivertsen

Undersøkelsen viser også at hver tredje ungdom har vært passasjer i biler som har drevet med kappkjøring.

- I tillegg sier 63 prosent av ungdommene at de har sittet på bil i mer enn 120 kilometer i timen på nordtrønderske veger, forteller Sivertsen.

Redde passasjerer

Det hjelper stort sett å si i fra til sjåføren av bilen når en er redd, viser undersøkelsen..

Bare én av ti har opplevd at sjåføren ikke tar hensyn til dem, og over halvparten av elevene mener det er generelt akseptert å si i fra.

– Men mange oppgir også at de har vært redde på grunn av farlig bilkjøring, eller at andre i bilen har oppildnet sjåføren til å kjøre fortere, sier Sivertsen.

13 prosent av elevene har også stoppet sjåføren fysisk fra å kjøre bil i ruspåvirket tilstand, og her er guttene i flertall.

– Det er flest jenter som sier at de har vært redde, og det er også tydelig at flere av jentene sier fra om ulovlige og farlige ting, sier Sivertsen.