Hvem er Årets trønder?

Både nobelprisvinnere, gründere, hverdagshelter og en fotballtrener har vunnet tidligere. Nå vil Adresseavisen og NRK Trøndelag ha ditt forslag til Årets trønder 2016.

Kåre Ingebrigtsen håper på starte ny Europa-epoke med RBK

Årets trønder 2015: I fjor var det RBK-trener Kåre Ingebrigtsen som fikk flest stemmer og stakk av med seieren.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

–Vi ønsker å gjøre stas på trønderne, for det synes vi de fortjener. Og så gjør vi det litt for oss selv også. Både NRK og Adresseavisen ser at dette er godt stoff som engasjerer publikum, sier Merete Verstad, distriktsredaktør i NRK Trøndelag.

Det er sjuende gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen. Mediehusene søker etter noen som har markert seg på en positiv måte i løpet av året som har gått. Og vi vil ha dine forslag til hvem som fortjener hedersprisen.

Sterk konkurranse

Tor Olav Mørseth Tor Olav Mørseth

Sjefredaktør i Adresseavisen, Tor Olav Mørseth.

Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Tor Olav Mørseth, sjefredaktør i Adresseavisen, er glad for samarbeidet mellom de to mediehusene. Frem til og med 2009 delte de ut hver sin Årets-trønder-pris.

–Heldigvis ble det bestemt at dette skal vi gjøre sammen. For det er bare én årets trønder, sier Mørseth som begynte i sjefredaktørjobben i mai i fjor.

Merete Verstad, NRK Trøndelag

Merete Verstad er distriktsredaktør i NRK.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

–Har dere noen tanker om hvem som kan bli det i år, er det noen som skiller seg ut?

–Jeg satt sammen med et par stykker tidligere i uka og begynte å snakke om det. Vi konkluderte med at i år tror vi ikke det er noen klare kandidater. Kanskje har det vært et år på det jevne, som det heter. Men da blir det jo desto mer spennende, og artig, sier Verstad.

Noen å være stolte av

–Hva ser dere etter i årets trønder?

–Det må være noen som har gjort en spesiell innsats for Trøndelag, og som har gjort seg bemerket i regionen først og fremst. Men gjerne også på riksnivå, ved å gjøre Trøndelag kjent for resten av landet. Det kan være grupper eller enkeltpersoner, og de må være gode forbilder for oss andre, sier Verstad.

–Årets trønder må være noen som vi kan være stolte av, noen som har gått foran og vist vei og som kan være et forbilde for alle trøndere, supplerer Mørseth.

LES OGSÅ: 134 personer foreslått som Årets trønder

Frem til og med 13. november kan du foreslå din kandidat. Etter det velger en en jury ut fem kandidater. Finalekandidatene avsløres uka før jul. Så blir det opp til trønderne å stemme frem den de mener fortjener hederen. I fjor var det RBK-trener Kåre Ingebrigtsen som fikk flest stemmer.

Høy status

–Hvordan opplever dere statusen til denne prisen?

–Jeg har inntrykk av at den henger ganske høyt. Jeg har ikke vært med så veldig lenge her, men jeg vet at fjorårets vinner ble veldig glad og stolt. Jeg tror det betyr noe ekstra å få den anerkjennelsen fra sine egne, sier Mørseth.

–Det å bli årets trønder: Det finnes egentlig ikke noe mye høyere enn det i Norge, hvis du ikke skal bli adlet? sier Merete Verstad.

Vinnerrekke

Listen over tidligere vinnere viser at det er stor variasjon i hvem folk stemmer fram.

I 2014 var det nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser som vant. Men tidligere år er det ildsjelene som dominerer blant vinnerne. I 2013 vant Erlend Johannesen for sin innsats med Streetlight og under tyfonen Haiyan som rammet Filippinene. I 2011 rørte Arne Okkenhaug oss alle med sitt leserinnlegg da mediene jaktet på syndebukter i forbindelse med terroren 22. juli. Tare Teksum og Siv Toverud viste oss i 2010 at det å være funksjonshemmet slett ikke trengte å være så begrensende om man har litt pågangsmot. Selv fra Trøndelag er det mulig å erobre verden. Det har Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan bevist. Med sin mikrochip tok de elektronikkbransjen med storm og fikk for det prisen i 2012.

Hvem synes du fortjener prisen i år? NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte.

Laster innhold, vennligst vent..