Hopp til innhold

Else-Norun har aldri opplevd mer enn en uke uten hodepine – NTNU skal prøve å løse migrenegåten

Forskere skal se mer på sammenhengen mellom migrene og søvnmangel.

Else-Norun Kvarner har slitt med migrene hele sitt voksne liv. Hun håper ny forsking skal gi svar på migrenegåten.

STERKT PLAGET: I løpet av en måned kan Else-Norun Kvarner ha migrene i tjue dager.

Foto: Morten Andersen / NRK

Nedrullede gardiner og faste rutiner. I over tjue år har sterke migreneanfall preget livet til Else-Norun Kvarner fra Trondheim.

Når hun får anfall eksisterer hun, men lever ikke, ifølge seg selv.

– Det kjennes ut som hodet skal eksplodere hvis du er i aktivitet, sier Kvarner om den sterke hodepina hun får under migreneanfall.

Livet med migrene gjør at hun ikke klarer å stå i jobb. Hun forteller om en hverdag der hun må ta hensyn til hvile, sol, lys og aktivitetsnivå. Alt dette påvirker også familielivet. Hun plages med veldig langvarige migreneanfall.

Som leder av Foreningen for kroniske smertepasienter, vet hun at det er mange som sliter med det samme. Migrene rammer 10 prosent av befolkningen mellom 15 og 50 år, og er blant dem som gir størst helsetap.

Ny forskning skal prøve å finne svar på migrenegåten.

TESTER UTSTYR: Martin Syvertsen Mykland, doktorgradsstipendiat ved NTNU og Petter Moe Omland, prosjektleder ved NTNU tester hvordan utstyret skal monteres på pasients hode.

Foto: Morten Andersen / NRK

Jakter svar på migrenegåten

Tidligere forskningsresultater og helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at søvnmangel kan føre til anfall.

Undersøkelsen som nå settes i gang av Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU og St. Olavs hospital i Trondheim er den femte i rekka siden 2004. Nå skal sammenhengen mellom migrene og søvnproblemer undersøkes ytterligere.

– Migrene er et felt det forskes veldig mye på, men det er et veldig komplisert felt, så vi må ta ting steg for steg, sier Jan Petter Neverdahl, som er lege og doktorgradsstipendiat ved NTNU.

Ny forskning ved St. Olavs hospital i Trondheim skal prøve å finne svaret på migrenegåten.

ELEKTRODER PÅ HODET: Petter Moe Omland, som er prosjektleder ved NTNU, tester utstyret som skal forsøke å finne gi svar på migrenegåten.

Foto: Morten Andersen / NRK

Invalidiserende sykdom

Else-Norun sier at hun er 100 prosent invalidisert når hun har migrene.

– Det er en ensidig sterk hodepine som er invalidiserende. Jeg må legge meg og har ingen mulighet til å fungere for noen. Det eneste jeg greier å gjøre er å ligge og puste, sier Kvarner.

Hun har lært seg forskjellige teknikker som gjør at hun klarer å holde ut tross de langvarige smertene.

Nå håper hun ny forskning kan gi svar på gåten migrene. Forskning kan føre til utvikling av nye medisiner og nye teknikker som kan hjelpe oss, sier hun.

Else-Norun Kvarner, migrenepasient og leder for Foreningen for kroniske smertepasienter.

OPPFORDRER TIL DELTAGELSE: Else-Norun Kvarner håper forskerne snart løser migrenegåten og oppfordrer folk til å delta i studien.

Foto: Morten Andersen / NRK

Trenger mange testpersoner

Selv er Else-Norun Kvarner for syk til å delta i undersøkelsen som nå starter i Trondheim, men oppfordrer folk til å stille.

– Vi skal ha inn så mange som 50 personer med migrene og 30 uten migrene, forteller Martin Syvertsen Mykland.

Legen og forskningsstipendiaten ved NTNU håper mange melder seg til studien.

Flere undersøkelsesteknikker skal brukes i studien. Forskerne ser på når varme, kulde og trykk blir smertefullt. I tillegg undersøkes hjernens funksjon ved å feste elektroder på hodet til testpersonene. De skal også gjennom en avansert magnetundersøkelse.

På St. Olavs hospital sine hjemmesider kan du lese mer om studien og kriterier for å delta. Studien skal etter planen pågå i seks til 12 måneder.

Mykland mener det er viktig å forske på migrene fordi det plager mange. Han tror arbeidet som nå gjøres i Trondheim er et steg videre i riktig retning.

– Jeg er så glad for at det hele tida kommer nye leger, nye nevrologer, som ser på dette feltet som veldig spennende, sier migreneplagede Else-Norun Kvarner.

Hun håper det resulterer i en bedre hverdag og et bedre liv for migrenepasienter.