Det blir dyrt å sluntre unna dekkskifte

I helga er det siste sjanse for å skifte piggdekkene. Få unnskyldninger godtas, og prisen er høy om du blir tatt.

Piggdekk

Dersom du ikke skifter piggdekkene innen fristen, så kan du risikere 1000 kroner i bot.

Foto: NRK

Marianne Langedal

Miljøsjef i Trondheim kommune, Marianne Langedal, skulle ønske fristen for piggdekkskifte kom tidligere på året.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Vi kommer til å ha flere kontroller nå på tirsdag, og da kommer vi til å ha et spesielt fokus på dette med piggdekk, sier divisjonsleder for Sentrum politistasjon i Trondheim, Torkjel Rendal.

Flere steder i Norge har det lenge vært bare veier, men folk tar likevel ikke sjansen på å bytte piggdekkene før våren kommer.

– Nå er det på tide. Her i Trøndelag har man kjørt på bar asfalt i lang tid, og støvet av piggdekkene er ille, sier Marianne Langedal, som er miljøsjef i Trondheim kommune.

Vil flytte fristen

Hun skulle ønske fristen for å skifte piggdekkene var tidligere på året, men tror den nåværende fristen har med påskeutflukten å gjøre.

– Mange kjører til fjells i forbindelse med påskeferien, og da kan det jo være trygt å ha pigg på dekkene. Et forslag om å flytte fristen til 1. april har vært på høring, men saken er ikke tatt videre i systemet, sier hun.

Miljøsjefen er veldig glad for at politiet også tar ansvar for å kontrollere bilistene.

– Det er nødvendig at politiet viser sin myndighet i denne sammenhengen. Dersom det ikke hadde vært reaksjoner på å bryte disse reglene, så hadde unnskyldningene vært mange, sier Langedal.

1000 kroner i bot

Torkjel Rendal i politiet i Trondheim er vant til å høre bortforklaringer fra folk som ikke overholder fristen.

– De fleste argumenterer med at de skal til fjells, eller kjøre steder hvor dette kan være nødvendig i løpet av kort tid. Vi er ikke kjempestrenge, man må bruke skjønn, men det er få steder piggdekk vil være nødvendig i tida framover, sier han.

Dersom unnskyldningen ikke er god nok, og du ikke har skiftet dekkene i tide, vil det koste deg dyrt.

– De som blir stoppa kan risikere et gebyr på 1000 kroner, sier Rendal.

Politikontroll Høyanger

Første mandag etter 2. påskedag er fristen for å skifte piggdekkene i midt- og sørdelen av landet. Neste uke vil politiet ha kontroller flere steder.

Foto: Birger Meland