Hopp til innhold

Moy solgte hunden sin til en mann hun stolte på. Det angrer hun på hver eneste dag

To menn risikerer lengre fengselsstraffer for hundeovergrep. Mennene har også lånt ut hunder til andre som ønsket å misbruke dem seksuelt. Moys hund Raska måtte lide.

Moy Kleffegård

TUNGE DAGER: Moy Kleffelgård har følt på redsel, anger og skyldfølelse etter det som skjedde med hunden hennes Raska. Hun angrer bittert på at hun solgte hunden til en mann i Haugesund.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Han virket blid og hyggelig. Jeg hadde ikke noe å utsette på ham.

Det er slik Moy Kleffelgård (62) fra Trøndelag husker mannen i Haugesund. Hun solgte hunden sin Raska til mannen for sju år siden.

Han var en del av et nettverk som nå er involvert i en straffesak. En i nettverket, en mann i Trøndelag, må nå møte i retten, siktet for brudd på dyrevelferdsloven om forbud mot sex med dyr.

Overgrepene skal ha pågått jevnlig gjennom ti år. Trønderen er siktet også for å ha lånt ut hunder til andre personer som ønsket å misbruke dyrene.

Trønderen har erkjent forholdene: Derfor skal saken gå som tilståelsessak med aktor som legger ned påstand om fengselsstraff.

Raska

RASKA: Hunden, som er en engelsk setter, har blitt utsatt for seksuelle overgrep. I dag er hunden tilbake til sin første eier, matmor Moy Kleffelgård.

Foto: Privat

En mann alle likte

Kleffelgård har hele livet levd for hundene sine. Hun elsker hund, og har selv avlet fram flere hunderaser.

Da Raska kom til, hadde hun egentlig et ønske om å beholde hunden.

Men helseplager og en ryggoperasjon gjorde at Kleffelgård så seg nødt til å selge den.

– Jeg hadde ikke mulighet til å trene Raska til det hun skulle bli; en god jakt- og utstillingshund. Det var en tung avgjørelse, men jeg mente at det var riktig for hunden.

Mange tok kontakt. Blant andre mannen fra Haugesund. Hun visste godt hvem han var, for han var kjent i det norske hundemiljøet.

Flink. Snill. Dyktig med hunder. Dette er noen av beskrivelsene folk bruker om mannen.

I dag angrer Kleffelgård bittert på at hun solgte Raska til ham.

– Jeg trodde det var tull

Kleffelgård ante fred og ingen fare, helt fram til sommeren 2020.

Da mottok hun en telefon fra noen hun kjenner godt i hundemiljøet. Ryktene hadde begynt å gå etter at avisene hadde skrevet om et nettverk av norske og utenlandske personer som forgriper seg seksuelt på hunder.

To menn ble siktet for å ha tilbudt hundene gjennom flere år. Én fra Trøndelag, den andre fra Haugesund – Raskas nye eier.

– Det var et sjokk uten sidestykke. Jeg kunne ikke tro at det var mulig. Jeg trodde det var tull, sier Kleffelgård.

Hun ville ha Raska tilbake, og kontaktet Mattilsynet i Rogaland. Der fikk hun hjelp med å hente Raska hjem til Trøndelag.

– Det vistes veldig godt på henne hva hun hadde blitt utsatt for.

Seksuelle overgrep

Tre menn fra Trøndelag i det samme nettverket har allerede fått bøter på opp til 20.000 kroner. En av dem sa opp jobben sin i helsevesenet da saken ble kjent.

Minst åtte hunder er avlivet av ulike årsaker, har politiet sagt tidligere til TV 2. Alle skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Kleffelgård, som også har fortalt sin historie til TV 2, har fått vite at også Raska er blitt utsatt for overgrep. Ifølge Kleffelgård har Raska store skader i underlivet, men kan leve videre.

Hunden har bra nå, hos Kleffelgård. Men matmoren selv, har det ikke særlig bra.

– Jeg fikk alarmmobil fra politiet. Jeg slet med å sove, jeg slet med å spise.

Hun sliter fortsatt med frykten for at mannen fra Haugesund skal komme for å ta hunden fra henne. Angeren og skyldfølelsen tror hun aldri hun blir kvitt.

– Det kommer til å prege meg hele livet, sier hun.

Ønsker ikke å kommentere siktelsen

Saken til mannen fra Haugesund er fortsatt ikke avgjort.

– Han ønsker ikke å kommentere siktelsen akkurat nå, sier forsvareren til Haugesund-mannen, Sverre Hetland.

Forsvareren til mannen fra Trøndelag, Erlend Hjulstad Nilsen, sier klienten allerede har erklært seg skyldig i mange av forholdene. Mannen er siktet også for oppbevaring av 200 bilder og videoer som viser barn i seksualiserte framstillinger.

I tillegg har en mann i Nedre Romerike tingrett blitt dømt til fem måneder fengsel for overgrep mot hunder.

Vil kreve mye strengere straff for trønderen

– Saken i Trøndelag har et mye større omfang. Vi kommer til å legge ned påstand om en betydelig høyere straff enn i saken på Nedre Romerike, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.

Tiltalte i saken i Nedre Romerike har anket dommen. Han mener straffen er for streng, opplyser forsvarer Ilir Mehaj til NRK.

Statsadvokaten i Oslo godtok dommen på fem måneders fengsel.

– Men vi utelukker ikke at vi igjen vil be om åtte måneders fengsel om saken kommer opp i lagmannsretten, sier statsadvokat Tonje Tønder.

Vil kjempe for hundene

– Det føles som en hån at man skal slippe unna så billig, når det finnes en strafferamme på tre år, sier Moy Kleffelgård.

Det er dette hun kjemper for nå. Når saken mot mannen i Haugesund og Trøndelag til slutt blir klar, vil hun jobbe for rettferdighet. Både for hundene, men også for eierne.

– Jeg følger med på utviklingen hver dag. Jeg kan også tenke meg å være i rettssaken.

Og hun mener at sakene vil bli svært viktig for at hunder og andre husdyr i Norge skal slippe å bli utsatt for alvorlige seksuelle overgrep. Det er hennes kampsak, til dagen hun dør.

– Det er veldig viktig for meg og alle andre som har hunder i denne saken.

14.05.21.: NRK har rettet etternavnet på forsvareren til den siktede fra Haugesund, fra Hagen til Hetland. NRK har også lagt til informasjon om to forhold: 1. Informasjonen om at minst åtte hunder er avlivet, er noe politiet har opplyst til TV 2 tidligere. 2. Opplysningen om at hunden Raska har store skader i underlivet, kommer fra matmor Moy Kleffelgård (som igjen har fått opplyst dette).

Siste fra Trøndelag