Hundeeiere boikotter «VM» i Kina

Verdens største hundeutstilling er tildelt Kina i 2019, men på grunn av hundekjøttfestivalen i landet oppfordrer Norsk Kennel Klub alle nordmenn til å droppe arrangementet.

CHINA-DOG MEAT/ A customer holds a puppy for viewing at Dashichang dog market ahead of a local dog meat festival in Yulin

En kunde studerer en hund før han eventuelt kjøper den på hundemarkedet og hundekjøttfestivalen i Yulin. Noen av hundene selges som kjæledyr, mens andre blir solgt som dyrekjøtt.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

OBS! Vi advarer mot sterke bilder i saken.

Trine Hage, administrerende direktør i NKK.

NKKs administrerende direktør, Trine Hage.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Mishandlingen strider mot vårt formål og våre grunnleggende verdier, og vi oppfordrer derfor norske hundeeiere til å ikke delta på World Dog Show, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage i ei pressemelding.

– Det er helt forferdelig

World Dog Show er et årlig høydepunkt for hundefrelste verden over, men NKK ønsker ikke å støtte arrangementet. Årsaken er Yulin Dog Meat Eating Festival, et arrangement som har blitt møtt med sterke reaksjoner verden over.

– Det er helt forferdelig at de piner dyr på denne måten. Ved å ta avstand fra dette arrangementet kan man være med å slå et slag for dyrs rettigheter, sier leder i NKK region Trøndelag, Per Nymark til NRK.

(Artikkelen fortsetter under):

China Eating Dog

Lokalbefolkningen i Yulin, hvor festivalen holdes, hevder at hundene slaktes på en human måte, men det avviser dyrevernsaktivister.

Foto: Chinatopix via AP

Vi spiste hund i Norge før også, men da var det hungersnød. De spiser ikke hund i Kina fordi de ikke har annen næring

Per Nymark, NKK Trøndelag

Hundekjøtt er en delikatesse

Hundekjøtt er populært i deler av Kina og ses på som en delikatesse. Ifølge en rapport fra dyrevernsorganisasjonen Animals Asia, er de fleste hundene som slaktes og spises, stjålne kjæledyr eller løshunder.

Lokalbefolkningen i Yulin, hvor festivalen holdes, hevder at hundene slaktes på en human måte, men det avviser dyrevernsaktivister. De har lenge prøvd å stoppe arrangementet og redde så mange dyr som mulig. Blant annet betalte en kinesisk kvinne 8 700 kroner for å redde 100 av dem.

Organisasjonen har også oppfordret den internasjonale kennelunionen FCI til å flytte arrangementet World Dog Show til et annet land.

– Det er en kulturkollisjon her, for dette er noe som er vanlig i Østen, mens det er utenkelig for oss. Vi spiste hund i Norge før, men da var det hungersnød. De spiser ikke hund i Kina fordi de ikke har annen næring, sier Nymark.

(Artikkelen fortsetter under):

China Eating Dog

Ifølge en rapport fra dyrevernsorganisasjonen Animals Asia, er de fleste hundene som slaktes og spises, stjålne kjæledyr eller løshunder.

Foto: Ap

– Dyr skal dø med verdighet

NKK har varslet kennelklubber både i Norge og i andre land om å ikke delta på arrangementet som går av stabelen om fire år.

– Det er mange nordmenn som reiser på store hundeshow i utlandet, men dette kan vi ikke ha noe av. Dyr skal dø med verdighet, de skal ikke lide, sier lederen i Trøndelag.

Regionlederen skal nå oppfordre alle i sitt styre om å vise avsky til at arrangementet holdes i Kina.

– Det tror jeg enhver person med følelser for dyr kommer til å gjøre, sier han.