Hund skremte sau ut i Baklidammen

Med en løs hund som hadde bitt seg fast i rumpa hoppet den desperate sauen til slutt ut i vannet for å komme seg unna.

Skremt sau i Baklidammen

Denne sauen hoppet til slutt i Baklidammen for å slippe unna hunden som jaga den.

Foto: Lillian Aspås

– Vi lå og skulle fotografere bever da vi plutselig hørte et forferdelig leven til venstre for oss. Plutselig kommer det en sau og en hund rett bak beina våre, forteller Lillian Aspås.

Hun og en annen hobbyfotograf hadde søndag kveld tatt turen til Baklidammen i Bymarka i Trondheim.

– Hunden bet seg fast i baken på sauen som slepte hunden med seg over ei bru før den til slutt hoppa i vannet for å komme seg unna, sier Aspås.

Den løse hunden ble stående igjen på land og se på at sauen kom seg unna.

– Jeg trodde sauen skulle drukne. Den lå så fryktelig dypt i vannet. Vi ble litt rådville for om vi skulle redde sauen eller finne eieren av hunden. Vi valgte å følge med på sauen sånn at den ikke drukna, sier hun.

Eieren, som sto litt lenger opp i lia, fikk til slutt kalt til seg hunden.

Mister flere sauer til hunder

Bente Sagberg eier sauene som beiter i Bymarka.

– Når en sau hopper i vannet på den måten, er den helt desperat, sier Sagberg.

Hun har om lag 160 sauer som beiter i Bymarka og mister flere sauer hvert år til løshunder som jager dem.

– I år har jeg vel mista tre-fire sauer til hunder. Hundene trenger ikke fysisk å skadene sauene for at de skal dø. Ofte jager de dem sånn at de blir så slitne at de faller om og dør av utmattelse, sier hun.

Båndtvang

Åspås tilbringer en god del tid i Bymarka med å ta bilder der. Hun kommer stadig over hundeeiere som lar hundene springe løse i området.

– Vi møtte på noen med hund da vi gikk tilbake til bilen igjen søndag kveld. Selv om vi minte dem om at det er båndtvang i området, så var de ikke interessert i å høre på oss, sier Aspås.

Forskriften om båndtvang er klar. Det er båndtvang fra og med 1. april til og med 20. august i hele Norge. Men i områder hvor det går beitedyr er det båndtvang fram til 1. oktober.

– Det hadde vært fint om kommunen friska opp kunnskapen om båndtvang til folk. De kunne satt ut noen informasjonsskilt i området, sier Sagberg.

Sauen som ble jaga ut i vannet kom seg etter om lag 15 minutter opp av Baklidammen.

– Vi greide å roe ned sauen og den kom til slutt opp av seg selv. Jeg vet ikke om den var skadd, men den gikk til slutt inn i skogen og forsvant, sier Aspås.