Hund drept av ørn

Dachsen Eila var sjanseløs da kongeørna gikk til angrep.

Dachsen Eila tatt av kongeørn
Foto: Jens Helge Selliseth / NRK

På rådyrjakt

Jens Helge Selliseth fra Namdalseid var på rådyrjakt sammen med en kompis på Austra, nær Leka i Nord-Trøndelag, da hendelsen skjedde. Etter at kompisene hadde skutt et rådyr begynte hunden å lete etter et nytt dyr, skriver Namdalsavisa.

- Eila var utstyrt med peiler, og jeg kunne se at den ikke rørte på seg. Så jeg gikk imot der signalet sa den var, sier Selliseth til avisa.

Da han nærmet seg hunden så han ei kongeørn som lettet noen meter foran han.

- Den satt til jeg var 15 meter fra den. Da hadde ørna allerede drept hunden og satt og spiste den, sier Selliseth.

Sjanseløs

Dachs er i utgangspunktet en hunderase som ikke lar seg pille på nesa. Den er opprinnelig avlet fram til å jakte på grevling og er kjent for å være robust, tøff og pågående. Men mot kongeørna var Eila sjanseløs.

- Undersøkelsen viste at ørna hadde slått ned på ryggen til Eila. Det var merker etter klørne på bogen, og ei klo hadde gått nesten rett gjennom kroppen, sier rovviltkontakt Dagfinn Kaldahl.

Dette er ikke første gangen Selliseth opplever at noen av hundene hans er blitt trua av ørn.

- Sist gang var for et par uker siden. Da var jeg heldigvis så nær at jeg fikk avverget at ørna tok hunden. Slik var det ikke denne gangen, sier han.

Ikke nødvergerett

Hundeeier Selliseth har hatt dachsen Eila i ett og et halvt år. Han eier også mora hennes. Verdien av hunden er vanskelig å definere, men valpprisen er 10 000 kroner.

- Jeg plukket ut en valp som var veldig lovende, sier Selliseth til NRK. Han forteller at han har lagt ned mye jobb i kursing og godkjenninger.

Det er foreløpig ikke lov å skyte ørn i nødverge når den angriper en hund, men regelverket diskuteres innad i regjeringen og Norges Jeger og Fiskerforbund krever at de rødgrønne oppfyller løftene fra Soria Moria om å utvide nødvergeretten. Selliseth savner en slik rett.

- Klart jeg hadde skutt. I utgangspunktet er det alt for mye ørn. De som bestemmer må komme seg ut og se selv, mener han.

Får trolig erstatning

Hundeieren er usikker på om han får erstatning, men ifølge Fylkesmannens miljøvernavdeling i Nord-Trøndelag er det mye som tyder på det.

- Vi har gitt erstatning for hund tidligere. Vi anbefaler eieren å dokumentere saken ved hjelp av Statens Naturoppsyn og søke om erstatning, sier rådgiver Inge Hafstad til NRK.

Han kan ikke si hvilken sum hundeieren får og om dette tilsvarer verdien til en valp.

- Saken må få en selvstendig vurdering og der kan jeg ikke forskuttere, sier Hafstad.

Sjeldent

Det er ikke hverdagskost at jakthunder blir tatt av ørn, men for to måneder siden ble en shiba angrepet utenfor Narvik og en annen hund ble drept av ørn i Valnesfjorden i Nordland for noen år siden.

- Jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil ha en ny valp. Når du vet at den kan bli tatt når du slipper den er det ikke spesielt artig. Det er så mye ørn nå, sier Selliseth.