Hopp til innhold

Hun er bare vennlig – han tror det blir sex

En fersk studie fra Psykologisk institutt ved NTNU viser at menn og kvinner ofte feiltolker hverandres signaler. Når hun er vennlig, tror han hun vil ha sex.

16477120

I studien rapporterer kvinner at menn ofte feiltolker deres signaler på vennlighet som seksuell interesse. Menn derimot, opplever at kvinner feiltolker deres signaler på seksuell interesse som vennlighet.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Funnene vi har kommet frem til er fascinerende, sier forskeren bak prosjektet, Mons Bendixen, til NRK.

I studien rapporterer kvinner at menn ofte feiltolker deres signaler på vennlighet som seksuell interesse. Menn derimot, opplever at kvinner ofte feiltolker deres signaler på seksuell interesse som vennlighet, skriver gemini.no.

Nøyaktig samme resultat som USA

Mons Bendixen og Leif Edward Ottesen Kennair

Forsker på Psykologisk institutt ved NTNU, Mons Bendixen, tror studien kan lære yngre om trakassering.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

NTNU har gjennomført en nesten lik studie som ble gjort i Amerika i 2003.

– Vi har brukt de samme metodene og spørsmålene, og vi finner de nøyaktig samme resultatene som de fant i USA for 15 år siden, sier han.

I studien deltok 308 heteroseksuelle personer i alderen 18 til 30 år hvor 59 prosent av dem var kvinner.

– Menn og kvinner svarer veldig forskjellig. Kvinner svarer ofte at de har vært vennlig, men at mannen har oppfattet det som seksuell interesse. Og menn rapporterer det motsatte, sier han.

Menn må ta sjansen

Evolusjonspsykologene tror studien er slik på grunn av at menn er mindre kresne enn kvinner.

– Vi er etterkommere av menn som har mistolket signaler og har fått mulighet til å reprodusere seg, altså gjort kvinnen gravid, sier forskeren.

Bendixen mener mannens potensielle etterkommere er begrenset av hvor mange kvinner han kan gjøre gravid, slik er det ikke for kvinner. Ei kvinne kan ha sex med flere menn over kort tid uten at det blir flere barn av det.

– Å bli gravid er en stor kostnad og derfor er hun kresen og må ha tydeligere signaler enn menn. For en mann kan det være viktig å benytte sjansen der og da, slik at han får etterkommere, sier han.

– Kan føre til trakassering

Bendixen og hans medarbeidere ved NTNU skal bruke resultatene i denne studien til å se på likheter og ulikheter på tvers av kulturer, men også for å finne ut om den har en sammenheng med trakassering av kvinner.

– Litteraturen sier en del om at denne type seksuell kommunikasjon kan føre til problem for kvinner dersom mannen legger for mye press på henne, og at det i noen tilfeller kan føre til trakassering, sier han.

Siste fra Trøndelag