Humpete veier venter på asfalt

Lite snø og mye mildvær i vinter har gitt humpete veier i Trøndelag. Nå står mange veistrekninger og venter på ny asfalt. Imens irriteres både trafikanter og de som bor langs veiene.

Elly Marri Aasegg og Knut Olav Aasegg.

Veien ved huset i til familien Aasegg i Trondheim er full av humper i tillegg til at den mangler veiskulder. For noen uker siden lå en syklist i grøfta her. Ekteparet mener ulykken kunne vært unngått med bedre veivedlikehold.

Foto: Anders Ulvolden

– Det er ikke så lenge siden en lå en ungdom nedi her og kavet, sier Knut Olav Aasegg.

Knut Olav og Elly Marri Aasegg bor ved Ringvålveien i Trondheim. Ringvålveien er en av mange fylkesveier som venter på ny asfalt og bedre veivedlikehold i Trøndelag.

Syklisten som havnet i grøfta like ved huset deres for noen uker siden krasjet med et kumlokk, men kom fra uhellet uten større skader. Ekteparet mener ulykken kunne vært unngått hadde veien vært bedre vedlikeholdt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den milde vinteren betyr sparte penger på brøyting for Statens vegvesen i Trøndelag.
Men det veier ikke opp for alle veiene som sårt trenger ny asfalt - etter å ha blitt slitt ned i årevis.

– Det mangler veiskulder her. Det mangler å fylles opp med skikkelig grus her. Det må fylles ut utenfor asfalten med en halvmeter skal det være sikkert. Det er jo ikke gjort noe med veikantene siden veien ble utlagt for førti år siden, sier Knut Olav Aasegg.

Innrømmer dårlige veier

Statens vegvesen er klar over problemet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Arne Iversen, Statens Vegvesen

Vedlikeholdsleder i Statens vegvesen, Arne Iversen, er klar over at det er mange dårlige veier i Trøndelag, og sier de 300 millioner kronene som skal brukes på ny asfalt i år på langt nær er nok til å dekke behovet.

Foto: Anders Ulvolden

– Vi har mange dårlige fylkesveier, det er det ingen tvil om. Vi har hatt en vinter hvor det har vært ekstra store belastninger, sier Arne Iversen, vedlikeholdsleder i Statens vegvesen i Sør-Trøndelag.

Det skal legges ny asfalt for 300 millioner kroner i Trøndelag i år, men etter den milde vinteren med lite tele og snø, er behovet for penger til vedlikehold langt større.


–Bevillingene til fylkesveiene er de de samme hvert år, og selv om vi brukte mindre penger på brøyting i vinter, så gikk de til å dekke opp merforbruk fra tidligere år, sier Iversen,

Dermed mangler Statens vegvesen penger til å gjøre vedlikeholdet som de er klar over trengs.

Men til sommeren blir det ny asfalt blant annet på fylkesvegen ved Ringvål. Det er tjue år siden sist.

– Her er det mange skolunger og jenter med hest som rir, og da trenger vi veiskuldre. Det er det ikke nå, men det trengs, sier Elly Marri Aasegg.

Dårlig vei Ringvål

Sprekk i asfalten. Ikke noe uvanlig syn på trønderske veier, etter en mild og snøfattig vinter som har ført til ekstra stor slitasje på veiene i år.

Foto: Anders Ulvolden