Hopp til innhold

Hudfletter barnevernet

Bystyremedlem Svein Otto Nilsen krever politisk oppvask om barnevernet i Trondheim, etter flere saker der fosterbarn er blitt skilt fra sin biologiske familie.

Svein Otto Nilsen
Foto: Demokratene / NRK

Bystyremedlem Svein Otto Nilsen fra Demokratene hudfletter barnevernet i Trondheim.

- Det skal sterke argumenter til for å skille barn fra sin biologiske familie, sier Nilsen som mener kommunen bryter med Statens retningslinjer for barnevernet.

Nå krever han politisk oppvask.

- En skal være svært sikker før man tar et barn vekk fra sin biologiske familie. Dersom det er mulig skal noen innen biologisk famile ta over barna, men det skjer ikke i Trondheim kommune, sier Nilsen.

Mangler argumenter

Nilsen er mangeårig bystyrerepresentant, og han er rystet over barnevernhistoriene NRK Trøndelag har fortalt om de siste dagene. Kommunen skal, hvis mulig, finne fosterhjem innenfor biologisk familie, men det gjør de ikke, mener han.

- Jeg har fått mange eksempler i det siste hvor man ser at enkelte ikke gjør jobben sin.

Det er mye slett saksbehandling innenfor barnevernet i Trondheim, mener Nilsen, som har satt seg inn i flere saker opp gjennom åra. Nylig ble han kontaktet av Brit Solli Isachsen, som slåss for samværsretten med sine to barnebarn. Og han ble med henne på et møte med barnevernet.

- De hadde ikke argumenter for hvorfor bestemoren ikke skulle få treffe eller ha omsorgsrett for barnebarna, sier Nilsen.

På høring

Og nå vil Svein Otto Nilsen ha oppvask. Han krever at kommunen følger klare retningslinjer om å la barn få være mest mulig sammen med biologisk familie, hvis det er bra for barna. 

- Vi må gjennomføre en høring på barnevernssaker, slik de har gjort i Bergen. Slik det er nå blir det ren maktutøvelse fra enkeltpersoner, sier han.

Uriktig

Kommunaldirektør for oppvekst, Jorid Midtlyng, er ikke enig i at Trondheim kommune bryter med Statens retningslinjer for barnevernet.

- Det er ikke sant at det er enkelte bydeler som ikke bruker familie og nettverk. Det er lov å stille spørsmålstegn til faglig skjønn, men det er en uavhengig fylkesnemd som avgjør i slike saker. Jeg skal legge fram en sak som skal opp i Bystyret, så da blir det anledning til debatt, sier Midtlyng.