NRK Meny
Normal

Høyt nivå under sjakk-NM

Sjakkinteressen har økt den siste tiden, og under NM i sjakk denne uken får de beste prøve seg mot hverandre.

I dag har sjakkspillere i alle klasser deltatt når NM i sjakk ble arrangert.

Norges beste sjakkspillere er denne uka samlet i Trondheim når sjakk-NM går av stabelen på Clarion Hotell & Congress på Brattøra. Mesterskapet arrangeres i fellesskap av Trondheim Sjakkforening og Norsk Sjakkforlag.

Økende interesse

Tore Sandmark

Leder i Trondheim Sjakkforening, Tore Sandmark.

Foto: Roger Myren / NRK

Helt siden Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk den 22. november 2013 har sjakkmiljøet merket større pågang av folk som ønsker å lære seg spillet ordentlig.

Magnus Carlsen står over ukens NM i sjakk fordi han skal spille sjakk-OL om tre uker, men det minsker ikke interessen her i Trondheim.

Tore Sandmark er leder i Trondheim Sjakklubb og nestleder under NM, og er ikke tvil om at folk strømmer mer til sjakken nå enn før.

– Det har virkelig vært en boost altså, og vi merker det veldig godt på interessen fra alle kanter. Det kan tenkes at folk som tidligere har spilt på andre plattformer nå kommer til oss, understreker Sandmark.

Høyt nivå

Forfatter Hans Olav Lahlum

Sjakkekspert Hans Olav Lahlum.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Sjakkekspert, forfatter og historiker Hans Olav Lahlum er i år med som deltaker. Han mener det har skjedd endringer i sjakkspillet de siste årene, og at nivået jevnt over er høyere nå enn tidligere.

– Alle klasser spiller gjennomgående bedre sjakk nå enn for 10 år siden, så skal du kvalifisere deg videre må du spille mye bedre enn tidligere, sier Lahlum.

Han tror det er mange grunner til det økte nivået, men trekker frem flere hjelpemidler som en mulig årsak.

– Både computere og chess-space spiller nok en stor rolle, folk kan forberede seg bedre nå enn før, understreker Lahlum.

Jevnt spill

Lahlum fikk prøve krefter mot et kjent fjes under en av tirsdagens kamper - nemlig sin tidligere elev Even Thingstad. Kampen endte uavgjort, noe det kunne virke som de begge var litt misfornøyd med.

– Det hadde vært så godt å slå han, sier Thingstad.

Han må likevel innrømme at uavgjort får være greit mot sin tidligere lærermester. Lahlum har sin egen teori om hvorfor han ikke hentet hjem seieren.

– Det begynner jo å bli noen år siden jeg trente han nå, så ting har nok forandret seg noe. Også er det alltid litt rart å spille mot kjente på denne måten, avslutter Lahlum.

NM i sjakk foregår helt frem til søndag 20. juli.