Hopp til innhold

Denne kommunen har tre ganger flere selvmord enn resten av landet

I løpet av de siste åtte årene har det vært tre ganger så mange selvmord i Selbu som på landsbasis. Denne uka sendes kommuneansatte og frivillige organisasjoner på selvmordsforebyggende kurs.

Selbu kommune med kommunevåpen

Selbu kommune i Sør-Trøndelag tar grep etter de høye selvmordstallene

Foto: Montasje: Per Kristian Johansen / NRK

– Dette er en uoffisiell statistikk, men tilbakemeldinger tyder på at Selbu har opp til tre ganger så høye selvmordstall som landet forøvrig, sier kommunens tjenesteleder i Helse, aktivitet og service, Robert Mulelid til Nea Radio.

LES: Tror 182 trafikkdødsfall er selvmord

– Unge menn en utsatt gruppe

Robert Mulelid

– Det er viktig å være ærlig på at situasjonen er som den er, sier Robert Mulelid i Selbu kommune.

Foto: Nea Radio

Mulelid tror årsaken til de høye tallene er sammensatt.

– Hadde jeg visst årsaken med stor Å, hadde jeg hatt grunnlag for å kunne gjøre noe. Vi vet at ellers i landet er unge menn en utsatt gruppe, og slik er det nok også i Selbu.

Helselederen tror også psykisk helse og rus kan gjøre at noen sliter.

– Det er vanskelig å definere om folk i Selbu sliter mer enn andre, men det er tydelig at noen har slitt så mye at de ikke har sett andre alternativ enn å ta livet sitt.

LES: Abid Raja vurderte selvmord som ungdom

Vil høyne ansattes kompetanse

– Hva gjør kommunen for å møte dette problemet?

– Vi kan jo ikke beslutte at vi ikke skal ha flere selvmord, men vi ønsker å bidra til at de som jobber i kommunen eller i hjelpeapparatet skal få bedre kompetanse til å både se og hjelpe de som sliter, sier Mulelid.

Kommunen arrangerer nå et velprøvd kurs som heter Førstehjelp ved selvmordsfare, hvor ansatte blant annet ved legekontoret, i psykisk helsetjeneste, hjemmesykepleien og skoleverket skal delta.

LES: Legene skal lære mer om selvmord

Depresjon

– De aller fleste som tar livet sitt ønsker egentlig ikke å dø, men de ser ikke hvordan de skal kunne fortsette å leve, sier leder for Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region Midt, Bente Espeland. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox

– De ønsker egentlig ikke å dø

– De aller fleste som tar livet sitt ønsker egentlig ikke å dø, men de ser ikke hvordan de skal kunne fortsette å leve, sier leder for Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region Midt, Bente Espeland.

Hun sier det aldri er en enkel grunn til at folk tar selvmord.

– De er i en vanskelig og fastlåst livssituasjon de ikke finner noen løsning på. Da kan de ende opp med å tenke at den eneste løsningen er å ta sitt eget liv, selv om det mest sannsynlig ikke er det de ønsker.

SE VIDEO: Når storebror tar selvmord