Vil ha høring om ny godsterminal

Linda Hofstad Helleland og Sør-Trøndelag Høyre arrangerer en høring om den nye godsterminalen i Trondheim, etter at bystyret stemte mot en to-trinns bygging av terminal og tunnel gjennom Vassfjellet.

Linda Hofstad Helleland

– Det er veldig viktig at vi nå får på plass en ny godsterminal, sier stortingsrepresentant for Høyre og leder i transportkomiteen, Linda Hofstad Helleland.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Hvis alt skal bygges i ett trinn, er jeg redd kostnadene blir så høye at jeg frykter Stortinget ikke vil gå inn for prosjektet. Da blir ny godsterminal i Trondheim utsatt flere tiår, sier Stortingsrepresentant for Høyre og leder i transportkomiteen, Linda Hofstad Helleland.

Torsdag gikk et flertall i Trondheim bystyre mot Jernbaneverkets anbefalte løsning for utbygging av terminalen og tunnelen gjennom Vassfjellet i to trinn.

LES: Vil ha godsterminal på Heimdal

– Lokalpolitikerne forsinker prosessen

Helleland sier regjeringen er veldig opptatt av å få på plass en godsterminal i Trondheim, etter mer enn 20 år med utredninger og debatt.

– Det er veldig viktig for godstrafikken og for å få frigjort arealer til næringsutvikling i Trondheim. Vi er veldig bekymret for at det nå igjen er lokalpolitikere som forsinker prosessen.

Kostnaden for trinn én anslås til 3,9 milliarder kroner, og byggingen kan skje mellom 2018 og 2022. Trinn to omfatter også en 7,8 kilometer lang dobbeltsporet tunnel gjennom Vassfjellet til Søberg i Melhus. Bystyret ønsker at tunnelen skal bygges samtidig med den nye terminalen, noe som vil koste 6,7 milliarder kroner.

– Dersom bystyrets ønske skulle bli en realitet kan det i verste fall bety at prosessen på ny utsettes og forsinkes i mange år, sier gruppeleder for Høyre i Trondheim, Yngve Brox, som også har Fremskrittspartiet med på laget i høringa.

LES: – Uholdbart å fortsette på Brattøra

Trenger innspill fra ulike aktører

Til høringa kommer sentrale aktører i transportbransjen og næringsorganisasjoner, blant andre Lastebileierforbundet, Næringsforeningen i Trondheim, Schenker og Rema 1000.

– Vi er først og fremst opptatt av å høre fra grunneiere, representanter fra de berørte kommunene og fra næringa - slik at vi får den informasjonen og kunnskapen vi trenger for å ta en riktig beslutning om hvor godsterminalen skal ligge, sier Helleland.

Hun håper på mange gode innspill på mandagens høring.

Skisse over ny godsterminal på Torgård på Heimdal i Trondheim

Slik ser Jernbaneverket for seg at den nye godsterminalen på Torgård kan bli. I trinn to av utbyggingen er det planlagt tunnell gjennom Vassfjellet (i bakgrunnen) og til Søberg i Melhus, som på sikt skal bli det nye hovedsporet for Dovrebanen.

Foto: Jernbaneverket

Siste fra Trøndelag

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie