NRK Meny
Normal

Høyre vil ha forbud mot hijab på skolen

Et klart flertall i Høyre i Nord-Trøndelag har vedtatt at de vil jobbe for å få et forbud mot at elever bruker hijab i grunnskolen.

Bruker Hijab i barneskolen

Mange elever bruker hijab på skolen. Nå vil Nord-Trøndelag Høyre ha et forbud mot hijab i grunnskolen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Forslaget kommer til å bli lagt fram når Høyre har landsmøte i april.

Det er Høyres kvinneforum som fikk gjennomslag for vedtaket som ble fattet på fylkesårsmøtet til Nord-Trøndelag Høyre søndag ettermiddag.

Flere innvandrere

– Dette betyr mye. Det er store endringer i samfunnet i dag og antallet innvandrere og flyktninger øker, sier avtroppende leder i Høyres kvinneforum i Nord-Trøndelag, Hilde Melhus til NRK.

Hilde Melhus Høyre

Hilde Melhus fra Høyres kvinneforum fikk gjennomslag for vedtaket på fylkesårsmøtet om at det bør bli forbud mot bruk av hijab i grunnskolen.

Foto: Privat

Hun sier de er kjent med at Konfliktrådet har fått flere henvendelser fra unge jenter som ikke vil bruke hijab, og det er meglet mellom foreldre og barn om dette temaet.

– Hijab gjør at de føler seg annerledes. Det hindrer dem i å holde på med gym, være i bassenget, holde på med håndball og andre idretter, sier Melhus.

Hun understreker at Høyre i Nord-Trøndelag kun vil ha forbud mot hijab på skolen.

Gjennomførbart

– Hvor gjennomførbart er et slikt forbud?

– Det er mulig å gjennomføre et slikt forbud. Frankrike er blant landene som har forbud mot hijab på skolen i dag, sier Hilde Melhus.

Dette er deler av vedtaket til fylkespartiet i Nord-Trøndelag som ble vedtatt søndag:

Fatima fra Verdal

AUF-politikeren Fatima Almanea mener elever bør få bruke hijab også i grunnskolen, og hun vil ikke ha et forbud.

Foto: Frank Almås/NRK

Nord-Trøndelag Høyre vil at barn i grunnskolen skal skjermes fra å bruke hijab. Barnehijab som brukes i den hensikt å dekke til et barns seksualitet, er et tegn på alvorlige begrensninger i barn- og unges frihet. Dette er begrensninger som gjør at barna ikke får ta del i de rettigheter som vårt samfunn hegner om. Individuelle rettigheter som likestilling og menneskerettigheter skal gjelde for alle barn i våre skoler.

Vil ikke ha forbud

Politisk nestleder i AUF i Nord-Trøndelag, Fatima Almanea, bruker selv hijab, og håper at landsmøtet til Høyre ikke støtter forslaget fra fylkespartiet.

– Det er veldig uheldig hvis det skal bli et forbud mot bruk av hijab i grunnskolen. Det kan virke støtende og mot sin hensikt, sier Almanea.

Hun sier at hijab ikke er noen hindring fra å delta i gym på skolen. Det har hun erfaring med selv.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal
Femte året med spel i år