NRK Meny
Normal

Høyre og Ap vant valget

Høyre vant en ny stortingsplass og ble sammen med Arbeiderpartiet valgvinner i Trøndelag.

Høyres valgvake
Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Arbeiderpartiet gikk omlag 3 prosentpoeng fram og mer enn 4 av 10 velgere i Trøndelag stemte Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet øker fra 2 til 3 stortingsmandater fra Nord-Trøndelag. Ny representant blir Susanne Bratli.

Høyre får også ett nytt stortingsmandat. Høyre er inne med utjevningsmandatet i Nord-Trøndelag og det betyr at Frosta-ordfører Lars Myraune ser ut til å kunne pakke kofferten og ta plass på Stortinget. Det er første gang siden 1993 at Høyre blir representert fra Nord-Trøndelag.

- Vi ser at Høyre kommer godt ut, mens Ap har gjort et solid valg i begge fylkene, oppsummerer valgforsker Anders Todal Jenssen.

- Høyre har ikke gjort det så bra. Partiet har gått fram i forhold til tidenes dårligste valg sist. Det sier litt om sitausjonen når man jubler for 18 prosent, sier Marvin Wiseth.

Dårligste valgdeltakelse siden 1927

- Valgdeltagelsen har gått betydelig ned, og det henger nok sammen med uenigheten som har vært på borgerlig side. Frp er ikke populær å samarbeide med. En kan si at deres styrke har blitt deres svakhet, sier Todal Jenssen.

- Det er skammelig at folk i verdens rikeste land ikke gidder gå å gjøre sin borgerplikt. Men det er nok fordi det ikke er klare alternativer til dagens regjering, sier Marvin Wiseth.

Video: Historisk for Arbeiderpartiet:

Video nsps_upload_2009_9_15_2_53_6_1633.jpg