NRK Meny

Høyre og Ap vant valget

Høyre vant en ny stortingsplass og ble sammen med Arbeiderpartiet valgvinner i Trøndelag.

Høyres valgvake
Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Arbeiderpartiet gikk omlag 3 prosentpoeng fram og mer enn 4 av 10 velgere i Trøndelag stemte Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet øker fra 2 til 3 stortingsmandater fra Nord-Trøndelag. Ny representant blir Susanne Bratli.

Høyre får også ett nytt stortingsmandat. Høyre er inne med utjevningsmandatet i Nord-Trøndelag og det betyr at Frosta-ordfører Lars Myraune ser ut til å kunne pakke kofferten og ta plass på Stortinget. Det er første gang siden 1993 at Høyre blir representert fra Nord-Trøndelag.

- Vi ser at Høyre kommer godt ut, mens Ap har gjort et solid valg i begge fylkene, oppsummerer valgforsker Anders Todal Jenssen.

- Høyre har ikke gjort det så bra. Partiet har gått fram i forhold til tidenes dårligste valg sist. Det sier litt om sitausjonen når man jubler for 18 prosent, sier Marvin Wiseth.

Dårligste valgdeltakelse siden 1927

- Valgdeltagelsen har gått betydelig ned, og det henger nok sammen med uenigheten som har vært på borgerlig side. Frp er ikke populær å samarbeide med. En kan si at deres styrke har blitt deres svakhet, sier Todal Jenssen.

- Det er skammelig at folk i verdens rikeste land ikke gidder gå å gjøre sin borgerplikt. Men det er nok fordi det ikke er klare alternativer til dagens regjering, sier Marvin Wiseth.

Video: Historisk for Arbeiderpartiet:

Video nsps_upload_2009_9_15_2_53_6_1633.jpg

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.