Høyre må finne ny ordførerkandidat

Nyvalgt leder for Trondheim Høyre Stian Gårdsvoll har fått et lederskifte i fanget. Nå må han finne en etterfølger når Yngve Brox gir seg i politikken.

Brox ut av Høyres ledergruppe.

Yngve Brox skal ut, men hvem skal inn? Yngve Brox har begynt å søke andre jobber. Partiet må finne en ny ordførerkandidat til valget i 2019. Blir det (f.v.) Mari Holm Lønseth, Ingrid Skjøtskift, Rolf Jarle Brøske eller Berit Tiller? Eller kanskje noen helt andre?

Foto: Trondheim Høyre. Bildet er manipulert. / NRK

Stian Gårdsvoll, leder i Trondheim Høyre.

Stian Gårdsvoll, leder i Trondheim Høyre, mener timingen til Yngve Brox er optimal for partiet.

Foto: Øystein E. Hermstad / NRK

Torsdag ble det kjent at Høyres gruppeleder i Trondheim Yngve Brox er på vei ut av politikken. Det skjedde da Adressa publiserte søkerlista til jobben som assisterende fylkesmann i Sør-Trøndelag.

– Jobben som assisterende fylkesmann er en svært spennende jobb. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Brox til NRK, mens han er på reise til Oslo.

Han vil dermed ikke bekrefte at han er på vei ut av politikken. Men i Trondheim Høyre er oppfatningen klar om at Brox søker seg ut etter mange år på topp for Høyre.

Brox fortsetter som bystyrerepresentant til 2019.

– Gir oss tid

– Når Yngve nå konkludere med at han søker jobb utenfor politikken så tidlig i perioden, så er det bra for oss, sier Stian Gårdsvoll.

12. februar ble Gårdsvoll valgt til ny leder for Trondheim Høyre. Da kjente han ikke om planene til Yngve Brox. Nå må han finne en ny ordførerkandidat til kommunevalget i 2019.

– Dette er en situasjon vi bare må håndtere. Vi vet jo nå at vi trenger en ny toppkandidat. Det skaper jo ofte en egen dynamikk som gjør at det forhåpentligvis vil komme frem et enda bredere sett av kandidater enn vanlig.

Kom overraskende

Ingen NRK har snakket med innad i Høyre vil si noe om hvem de ser for seg som Høyres nye leder og ordførerkandidat i Trondheim. Til det er nyheten om Yngve Brox' exit for fersk.

– Bystyregruppen må konstituere seg på nytt om Yngve på et tidspunkt skulle gå ut. Langsiktig toppkandidat er det opp til nominasjonskomiteen å konkludere på, sier Stian Gårdsvoll.

– Vi har ikke nedsatt noen nominasjonskomité ennå, sier Gårdsvoll. Det skjer ikke før om to år.

Kan bli en kvinne

Etterfølgeren etter Yngve Brox kan bli en kvinne. Begge partiets heltidspolitikere utenom Brox i Trondheim er kvinner.

Ingrid Skjøtskift kom til Trondheim og jobben som kommunalråd rett fra utenriksminister Børge Brendes kontor, der hun var politisk rådgiver. I dag er Skjøtskift nestleder i Høyres bystyregruppe, der Brox er leder.

Den andre heltidspolitikeren er Berit Tiller, mangeårig høyrepolitiker og tidligere direktør for Trøndelag Teater.

Begge er tilbakeholdne med å kommentere den situasjonen som har oppstått. Ingen av dem vil si noe om de er kandidater til å ta over etter Brox, dersom den situasjonen skulle oppstå.