Hopp til innhold

Slik vil Høyre-Brox tvinge staten til å bygge godsterminal

Høyre i Trondheim vil sette i gang bygging av godsterminal i Trøndelag uten å vente på statlig utredning. Arbeiderpartiet kaller det hele useriøst.

Trondheim havn

Høyre i Trondheim nekter å vente på nok en utredning av ny godsterminal i Trondheim.

Foto: Tone Iversen / NRK

Høyres gruppeleder i Yngve Brox fortviler etter samferdselsminister Marit Arnstads uttalelser i NRK Midtnytt mandag. Regjeringen slår fast at spørsmålene rundt en ny stor godsterminal i Trøndelag igjen må utredes.

– Jeg er utrolig skuffet over at en statsråd fra Trøndelag sender saken ut på en ny ørkenvandring. Nå må det skjæres gjennom så vi får dette inn i nasjonal transportplan (NTP) i vår, tordner Brox.

Les også: Derfor utsetter Sp-Arnstad

Fremskrittspartiet i Trondheim krever også saken inn i NTP i et brev oversendt Stortinget mandag kveld, men Brox vil ikke vente på nasjonale politikere.

Yngve Brox

Yngve Brox og Trondheim Høyre vil tilby en tomt til transportørene, og slik presse staten til fortgang.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Vil begynne uten staten

– Vi lokalpolitikere må hive oss rundt faderlig fort. Vi kan ta initiativ og begynne å regulere arealer for ny godsterminal på Torgård eller på Søberg i Melhus, sier Brox, som nå vil fremme dette forslaget i bystyret i Trondheim og kontakte lokale ordførere.

Næringslivet mener en utsettelse vil svekke konkurransekraften for bedrifter i Midt-Norge med mange år. Samtidig planlegger de store transportørene å etablere nye terminaler i 2015.

– Vi bør øyeblikkelig gå i dialog med lokale transportører så de kan etablere seg i området. Når vi får plassert trailertransportørerne på et bestemt sted og regulerer tomt til jernbane på samme sted, tvinger vi staten med på nytenkning, mener Brox.

– Hastverk er lastverk, er det forsvarlig å bare starte opp på en tomt?

– Det siste vi har hatt i denne saken er hastverk. Utredningen fra Jernbaneverket er god, og viser at godsterminalen må plasseres sør for byen, sier Brox som også er kommunalråd for Høyre i Trondheim.

Les: Her mener Jernbaneverket godsterminalen bør ligge

Ap-Sandvik: – Skal han trykke opp penger?

Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik.

Tore O. Sandvik lurer på om Trondheim Høyre har funnet en måte å trykke opp penger på.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fylkesordfører Tore O. Sandvik kaller utspillet fra Trondheim Høyre useriøst.

Hvor skal Yngve Brox få pengene fra? Det er snakk om noen milliarder og det er ikke bare på trykke opp penger å bruke, sier Arbeiderpartipolitikeren.

–Er ikke dette en så viktig sak at den nettopp må prioriteres?

– Da vil jeg si det er veldig mange andre viktige saker innenfor psykiatri, helse, skole vi også må prioritere. Jeg er veldig enig i at saken om godsterminal haster, men dessverre ble utredningen for snever denne gang, sier Sandvik.

– Politisk prestisje bremser saken

Yngve Brox skjønner det blir vanskelig å få med seg Arbeiderpartiet på sine lokale planer.

– Problemet er at det har gått politisk prestisje i saken for Arbeiderpartiet. Selv om plassering av en terminal øst for byen er stein dødt – og de vet det – kjører de nye runder og de har fått med seg samferdselsministeren på nye utredninger.

– Nå må vi presse frem økt tempo i saken. Tar vi jobben på alvor og raskt nok kan spaden stikkes i jorda i løpet av to–tre år, mener kommunalråden i Trondheim.

Jeg tror ikke Stortinget lar seg imponere av at noen bare begynner å bygge på en tomt på Stortingets vegne, svarer Sandvik.

Fylkesordføreren er på linje med Marit Arnstad, som peker på at godsterminalsaken må vurderes sammen med godsstrømmene nasjonalt.

– Men godsutfordringene må løses raskt, og jeg vil fortsette med jobbe for dette, avslutter Sandvik.

Marit Arnstad

Samferdselsminister Marit Arnstad slår fast at

Foto: Tone Iversen / NRK