Hopp til innhold

Høyesterett vil ikke behandle saken til de sju søstre

De sju søstrene fra Namsos har fått endelig avslag fra Høyesterett. – Alle synes det er fryktelig skuffende, sier støttegruppen.

Familien-Al Zanghari i Irbid, Jordan

Familien-Al Zanghari i Irbid i Jordan. Der har de bodd siden utkastelsen i 2013.

Foto: Morten Andersen / NRK

Familien som etter flere år i Namsos ble sendt ut av landet, befinner seg nå i Jordan. Fredag mottok de nyheten om at saken ikke vil behandles i Høyesterett, skriver Trønder-Avisa.

– Vi er lei oss alle sammen. Alle synes det er fryktelig skuffende, sier Liv Aalberg i familiens støttegruppe i Namsos til NRK.

Etter at de sju søstrene ble sendt ut av landet har støttegruppen jobbet for å få vedtaket omgjort. Støttegruppen har samlet inn til sammen 300.000.

Levd i håpet

Ankesaken om de syv søstrene fra Namsos ble behandlet i Borgarting lagmannsrett i sommer. I 2013 ble de sju søstrene Nora (6), Sara (9), Bayan (11), Israe (14), Mona (17), Gofran (20), Doaa (21) og foreldrene Aida og Mohammed Fayez Al Zanghari tvangsutsendt fra Norge etter å ha bodd i Namsos i nærmere ni år.

– De har fått negative beskjeder hele tiden, men vi har hele tiden levd i håpet om at vi skulle få saken prøvd i Høyesterett, sier Aalberg.

Bayan Mohammed (11)
Foto: Morten Andersen / NRK

En av grunnene til at familien ble kastet ut av Norge er at familien har bodd her lenge uten oppholdstillatelse. I tillegg oppga faren uriktige opplysninger da han først kom til landet. Han sa at han var statsløs palestiner, men i virkeligheten var han fra Jordan.

Bor hos slektninger

I november 2014 var NRK Trøndelag på besøk i flyktningleiren de bodde. Familien bor nå hos noen slektninger, ikke så langt fra hvor de bodde tidligere. Aalberg forteller at de skal diskutere veien videre med familiens advokat Arild Humlen

– Vi vet ikke noe mer om veien videre før vi har fått snakket med advokat Humlen. Han er opptatt med til og med neste uke, forteller hun.

Vurderer Menneskerettsdomstolen i Strasbourg

Hun forteller at både støttegruppen og Humlen har diskutert om saken skal meldes til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

– For oss så blir det viktig å diskutere blant annet tidsramme og hvor store mulighet det er for å få opp saken der. Humlen har tidligere nevnt muligheten for å prøve saken der, men før vi eventuelt kommer dit, må vi få svar på hva det vil innebære, sier Aalberg.