
Tegning: Knut Løvås.
Kvinnen ble i Frostating lagmannsrett i februar i år dømt til 11 års fengsel, etter at hun var funnet skyldig i å ha kvalt sin tre år gamle stedatter i familiens hjem i Trondheim den 5. november 2002. Kvinnen har hele tiden nektet seg skyldig, og har hevdet at barnet døde som følge av at de begge falt i en trapp.
Høyesterett skal ta standpunkt til om Frostating lagmannsrett gjorde en saksbehandlingsfeil ved ikke å godta at kvinnen var for syk til å forklare seg i retten og være til stede under bevisførselen.
Dersom de fem dommerne, under ledelse av høyesterettsdommer Karenanne Gussgard, kommer fram til at det ble begått en saksbehandlingsfeil, kan lagmannsrettens fellende dom bli opphevet. I så fall må saken behandles på nytt i lagmannsretten, og en ny jury vil ta standpunkt til skyldspørsmålet.
Omstridt sakførsel

Forsvarerne Venil Katharina Thiis og Georg Kvande, stemorsaken (Foto: Gorm Kallestad, Scanpix.)
Barnedrapssaken i Trondheim har vakt stor oppmerksomhet og diskusjon, både fordi den handler om ei lita jente og hennes stemor – og på grunn av de mange stridigheter som oppsto da saken ble behandlet i lagmannsretten.
Forsvarerne i lagmannsretten, advokatene Venil Katharina Thiis og Georg Kvande, forsøkte gjentatte ganger – men forgjeves – å få saken utsatt på grunn av tiltaltes helsetilstand. Kvinnen var avkreftet etter en periode med spisevegring, avmagring og store psykiske problemer. Rettssaken fikk en dramatisk start da tiltalte først ikke møtte i retten, og senere møtte i en fysisk og psykisk tilstand som medførte at retten valgte å gjennomføre rettssaken uten tiltalte til stede.
Gjensidige beskyldninger
Rettssaken i lagmannsretten ble stadig preget av sterke motsetninger mellom rettens administrator, lagdommer Randi Grøndalen, og de to forsvarerne. Dette kommer også til uttrykk i dommen, der det blant annet hevdes at forsvarerne «har under saken opptrådt advokatetisk helt forkastelig». Denne kritikken gjaldt blant annet forsvarernes forhold til mediene.
Forsvarerne på sin side kritiserte Randi Grøndalen for å ha ledet rettsforhandlingene «på en tendensiøs måte», blant annet ved en rekke ganger å avbryte forsvarerne under deres innlegg.
Uenige leger

Berit Reiss- Andersen
Under bevisførselen i lagmannsretten kom det fram at de mange legene, som forklarte seg som sakkyndige eller vitner, hadde til dels helt motstridende syn på det avgjørende spørsmålet om barnet kunne ha dødd som følge av en ulykke.
Advokat Berit Reiss-Andersen er forsvarer når saken behandles i Høyesterett. Statsadvokat Kaia Strandjord representerer påtalemyndigheten i Høyesterett som i Frostating lagmannsrett og tidligere i Trondheim tingrett.