Hopp til innhold

Må si opp ansatte på grunn av hotellstreiken

Bårdshaug herregård på Orkanger må si opp tre-fire ansatte på grunn av streiken i hotell- og restaurantbransjen.

Bårdshaug herregård

Ansatte ved hotellet Bårdshaug herregård på Orkanger i Orkdal streiker av solidaritet, og legger ikke skjul på at de ønsker å komme tilbake på jobb så fort som mulig. Onsdag fikk de beskjed om at halvannet årsverk må kuttes på grunn av den langvarige streiken.

Foto: Pål Haugbro / NRK

Når denne uka er omme har Bårdshaug herregård tapt to millioner kroner i omsetning etter at streiken startet.

Onsdag bekrefter hotelldirektør Magnus Müller Lysholm at de må si opp flere ansatte.

– Per nå ser det ut til at vi må kutte et og et halvt årsverk. Det vil påvirke tre-fire ansatte avhengig av stillingsprosent, sier Lysholm til NRK.

Hvem nedbemanningen går ut over vet ingen. Samtaler om dette skal tas når streiken er over.

Solidaritetsstreik

Bårdshaug herregård Orkanger Orkdal

Hovedtillitsvalgt og streikeleder ved Bårdshaug herregård, Monica Smenes, beskriver nyheten om oppsigelser som forferdelig.

Foto: pål Haugbro / NRK

De ansatte tok nyheten svært tungt:

– Dette er forferdelig, og løfter ikke akkurat streikemoralen. Jeg hadde fryktet dette, men ikke at det skulle bli en realitet allerede. Jeg får gåsehud oppover ryggen, sier hovedtillitsvalgt Monica Smenes.

Det sentrale streikekravet er å få på plass lokal forhandlingsrett i tariffavtalen for hotell- og restaurantbransjen.

Det familieeide hotellet Bårdshaug herregård ble tatt ut i streiken i første pulje, til tross for at ansatte er fornøyde med den lokale forhandlingsretten. Heidi Anita Øien sier at hun og kollegene kan snakke med ledelsen om alt:

Bårdshaug herregård

23 av 37 ansatte ved Bårdshaug herregård er i streik. Onsdag varslet ledelsen ved hotellet at de må si opp tre ansatte.

Foto: Jon Rokseth

– Streiken skulle egentlig rammet de store kjedene. Dessverre sitter hotellansatte i distriktene nå og lider for et problem hos de store kjedene. Vi er med i forbundet, og da må vi være solidariske. Men det å ta oss ut i streik så tidlig, tør jeg mene var dårlig gjennomtenkt, sier Øien, som har jobbet ved hotellet i 34 år.

Forberedt på permitteringer

– Vi er lei oss. Nå håper vi bare partene finner en løsning før enda flere av oss blir oppsagt, sier Mary Hansen Moldjord.

Magnus Müller Lysholm

Hotelldirektør Magnus Müller Lysholm og andre i hotelledelsen ved Bårdshaug herregård jobber med både renhold og servering nå i streikeperioden. Dersom streiken varer ut uka, vil hotellet passere to millioner i tapt omsetning.

Foto: Pål Haugbro / NRK

Fellesforbundet og NHO Reiseliv har ingen formell kontakt etter snart fire uker i streik.

– Jeg var innstilt på maks en og en halv uke med streik, sier Lysholm, som nå fungerer som både resepsjonist, renholder og servitør.

Hotellet tar kun imot gjester som bestilte rom før streikestart.

– En del av arbeidshverdagen er å ta de kjedelige telefonene. Vi må avvise gjester og avlyse konfirmasjoner, sier Lysholm.

Han er forberedt på å permittere uorganiserte ansatte dersom streiken varer lenger.

NHO: – Ikke overraskende med oppsigelser

Børge Ånesen, styreleder i Fellesforbundet, vil ikke kommentere oppsigelsene ved Bårdshaug herregård, annet enn at han er overrasket over at hotelldirektøren går ut med dette i media.

– Jeg har ikke hørt om at en konsekvens av streiken er oppsigelser så langt. Går det mot oppsigelser er det veldig synd.

Forhandlingsleder i NHO reiseliv, Jostein Hansen, sier det er trist når streik fører til at arbeidsplasser forsvinner:

– Men dessverre er det ikke veldig overraskende når Fellesforbundet har tatt ut bedrifter som allerede sliter med å holde hjulene i gang, sier Hansen.