Hopp til innhold

Høstviruset herjer – slik blir du raskere frisk

Kan du spise eller drikke deg frisk? Og er det egentlig noe vits i å ta på seg et ekstra ullskjerf?

15582863

Høstviruset gir symptomer som rennende nese og sår hals. Barnehage- og skolestart får noe av skylden for at viruset sprer seg raskt i september.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Luftveisvirus er typisk for høsten. Mange lider nok av symptomer som vond hals, hoste, feber og rennende nese i disse dager, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge til NRK.

St. Olavs Hospital rapporterer ukentlig om forekomsten av luftveisvirus i Trondheim. I forrige uke fikk 17 av 46 pasienter som hadde oppsøkt legen påvist forkjølelsesviruset, rhinovirus.

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim

God håndhygiene er smitteoverlege Eli Sagviks fremste råd for å unngå å få høstviruset.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Det er svært få som går til legen med slike symptomer. At nesten halvparten har fått påvist viruset bekrefter at «det er noe som går». Det er et høyt antall, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik.

Derfor blir du smittet

Slike forkjølelsesvirus er mest smittsomt tidlig i sykdomsforløpet. Du må med andre ord holde deg unna folk som sier de «brygger på noe» for å unngå å bli syk.

Det er dessuten viktig med god håndhygiene. Smittevernoverlege Sagvik forklarer hvorfor:

– Det er vanskelig å unngå å bli smittet av viruset, men det finnes gode råd. Det viktigste rådet er å være ren på hendene. Tar du på øyne, nese eller munn med viruset på hendene, er du veldig utsatt. Smitten kan du ha fanget opp over alt: På et dørhåndtak eller på setet i bussen.

Oppstart i barnehage og skole er en viktig årsak til at høstviruset spres heftig.

Siri Helene Hauge

– Det å tulle seg inn i et ullskjerf føles kanskje godt, men det hjelper sannsynligvis ingenting i prosessen på å bli frisk, sier Siri Helene Hauge, overlege i Folkehelseinstituttet.

Foto: Privat

– Virusene smitter svært lett fra person til person. Barn blir oftere sykere enn voksne, både på grunn av at de har lavere immunitet og fordi de er tettere på hverandre. Barna smitter så foreldrene sine, som igjen smitter kolleger. Og da har vi det gående, sier Hauge fra Folkehelseinstituttet.

Spise deg frisk?

Ifølge overlegen er det mange som tar kontakt i disse dager for råd til hvordan man skal holde seg unna eller behandle høstviruset best. Noen spør blant annet om man kan spise noe spesielt for å bli fort frisk.

– Mange ønsker kostholdsråd, og spør om de kan ta C-vitaminer for å bli raskere frisk. Det finnes ikke overbevisende dokumentasjon som viser at slike kosttilskudd har effekt. Men det er veldig viktig at du passer på å drikke masse vann og få i deg noe næring når du er syk, understreker Hauge.

Er du smittet får du ofte feber, og da kan du miste mye væske.

Syk av å fryse?

Mange tror vi blir syke av å fryse. Det stemmer i utgangspunktet ikke, sier Hauge:

– Du må bli smittet av et virus for å bli syk. I kald, tørr luft blir slimhinnene tørre og såre, noe som kan gi økt risiko for å bli syk. Men kulda alene gir ikke sykdom. Hadde det vært slik, ville vi i kalde nord oftere blitt rammet av forkjølelser enn andre – og det er vi ikke, sier Hauge.

– Bør man ha på ekstra klær når man først er blitt syk?

– Det å tulle seg inn i et ullskjerf føles kanskje godt, men det hjelper sannsynligvis ingenting i prosessen på å bli frisk. Det å ha på seg mye klær, svette og øke væsketapet ytterligere er ikke bra, mener Hauge.

Hvem ligger dårligst an?

Det hjelper kanskje ikke å innta store mengder vitaminer eller superjuicer når du først er blitt syk. Men ...

– Det er bevist at de som spiser sunt, ikke røyker og er fysisk aktive er bedre rustet til å takle forkjølelsesvirus og andre luftveisinfeksjoner. I tillegg takler de gjerne symptomene bedre, sier Hauge.