Hopp til innhold

Høstens influensa er langvarig

Dersom du snapper opp høstens influensa, må du regne med å bli syk lenge.

Illustrasjonsfoto

Influensaen og forkjølelsen slipper ikke lett taket denne høsten.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Snørr, vondt i muskler og ledd, sår nese og hals. De fleste har vel vært gjennom det på et eller annet tidspunkt. Nå sier helsepersonell at du må regne med å ha symptomer lengre enn tidligere dersom viruset flytter inn i kroppen din denne høsten.

– Det som er med høstens utgave av forkjølese, er at den varer lengre enn før. Nå har man gjerne symptomer i to-tre uker. Den henger rett og slett mer i, sier Karin Gruttum ved legevakten i Steinkjer.

Travelt på apoteket

Influensa

- Ta det med ro og slapp av litt, anbefaler legen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
Hoste

Hosten slipper ikke taket lett i høst.

Foto: Magne Hansen / NRK

Feberen stiger og temperaturen ute synker. Høsten har inntatt landet med sin fargerike idyll, men også to ubudne gjester; influensa og forkjølese.

Også ved apotekene merker de at folk synes sykdommen nekter å gi slipp. Salget av nesedråper, smertestillende og halslindrende pastiller går jevnt og trutt.

– Folk hangler i flere uker. Det virker som om at folk bruker lang tid på å bli helt frisk, forteller Camilla Kleven ved Apotek 1 i Steinkjer.

Hoster i flere uker

Det er gjennom det kundene forteller at Kleven har fått inntrykk av at årets forskjølelse og influensa er ekstra hardfør.

– De forteller at de har hostet i flere uker og trenger noe for det. De har de samme symptomene som vi ser til vanlig, så vi anbefaler de samme produktene som ellers. Dersom folk ikke blir friske, anbefaler vi en tur til legen, sier Kleven til NRK.

– Skru ned tempoet

På legevakten har Karin Gruttum sett tendenser til lengre varighet på sykdommene denne høsten, men hun er ikke bekymret.

– Det er jo som regel symptomer som går over av seg selv. Man må bare skru ned tempoet og ta det litt med ro. Er formen grei, er det bare å ta litt symptombehandling. Dersom allmenntilstanden blir dårlig, kan det være lurt å oppsøke lege, spesielt hvis du har tilleggsykdommer, sier Gruttum til NRK.

Kommer som regel i november

Hos Folkehelseinstituttet har de så langt i år ikke fått mange influensatilfeller inn i statistikken.

– Influensaen kommer som regel i november. Så langt i år har det vært få tilfeller av influensa. Folk har gjerne blitt syke på reise eller blitt smittet av folk som har vært på reise, sier seniorrådgiver Unni Harsten hos Folkehelseinstituttet.

Ifølge Harstein har influensaen knapt kommet til Europa ennå.

– Foreløpig vet vi ikke hvilken sort som kommer. Vi vet bare at vi så langt ikke har noen smittesituasjon, sier Harstein til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.