Hopp til innhold

Homoleder med voldsalarm

Etter tre drapstrusler har landets homoleder Jon Reidar Øyan fått voldsalarm. Men 26-åringen fra Snillfjord lar seg ikke kneble i kampen for ny ekteskapslov.

Jon Reidar Øyan, leder av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring

LLH-leder Jon Reidar Øyan kjemper for ny ekteskapslov.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Du må ikke tro at jeg har brukt fem år av livet mitt på en sak, for så å gi opp to måneder før den skal vedtas i Stortinget, sier Øyan til avisa Sør-Trøndelag.

Drapstrusler

" Nå holder du deg unna tv-ruta. Dette er siste advarsel. Du ditt simple svin som gjør Norge urent og farlig for smitte."

Dette var trussel-brevet som ventet i postkassa da lederen for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) kom hjem fra påskeferie.

Jon Reidar Øyan forteller til avisa Sør-Trøndelag at denne trusselen har gått tungt inn på ham. De to andre brevene han har mottatt, er blitt sendt til kontoret. Men det siste kom i hans egen postkasse.

- Det brøt en sfære. Det ble så nært, sier han.

Han forteller om en tilværelse som i stor grad er blitt påvirket av trussel-brevet. I forrige uke bodde han hos kjente.

- Jeg går andre veier til jobb, tar mer drosje enn vanlig og sjekker alltid kikkehullet i utgangsdøra før jeg går ut. Trusselen ligger i bakhodet hele tiden, sier Øyan til avisa.

Les også: Trues med Zyklon B

Kjemper videre

Øyan kjemper en sak som for mange er for kontroversiell til å godta. I fem år har 26-åringen fra Snillfjord jobbet for en ny ekteskapslov om at lesbiske og homofile skal ha like rettigheter til å gifte seg, og bli vurdert på lik linje med heterofile når det gjelder adopsjon. LLH kjemper også for at lesbiske skal få lik rett til kunstig befruktning som det heterofile par har.

Jon Reidar Øyan ser på truslene som et forsøk på å stoppe kjeften hans, som han selv sier. Men ingen skal få kneble engasjementet til 26-åringen.

- Jeg gir meg ikke nå. Jeg er overbevist om at det blir flertall for en ny lov under Stortingets vårsesjon, sier han til avisa Sør-Trøndelag.

Trygghet med alarm

Jon Reidar Øyan er glad for at han nå har fått voldsalarm.

- Det gir en slags trygghet. Jeg må innom politiet for å få veiledning om hvordan den skal brukes, sier han lettet til avisa.