Hopp til innhold

Storkontrakt sikrer 5000 årsverk i oljebransjen

Aker BP setter i gang bygging av den nye brønnhodeplattformen Hod. Kontrakten på fem milliarder skaper 5000 årsverk. På Kværners verft i Verdal er Tor Haugan og 750 andre ansatte nå sikra jobb.

Tor Magnar Haugan, prosessleder Kværner Verdal

FULL SYSSELSETTING: Kontrakten gjør at Tor Magnar Haugan de andre 750 ansatte ved verftet i Verdal er sikra jobb i et år framover.

Foto: NRK

Storkontrakten sikrer nemlig full sysselsetting ved Kværner Verdal i et år framover. Her var ordreboka tom fram til nyheten om Hod-prosjektet kom i dag. Kværners andel av kontrakten er på litt under en milliard kroner.

Prosessleder Tor Magnar Haugan og de andre verftsarbeiderne går dermed fra en situasjon med permitteringer og mulig nedbemanning til en situasjon med full drift og jakt på flere folk.

– Denne avgjørelsen har vi venta på i flere måneder. Nå er alt snudd på hodet. Det er glede og vi snakker om opptrapping og mer arbeidskraft, sier en glad Haugan til NRK.

Glad er også konsernsjef i Kværner Karl-Petter Løken som i dag selv var på Kværner Verdal.

– Vi er glade for at vi etter en meget krevende vår i dag kan sette i gang arbeidet med å bygge Hod brønnhodeplattformen. I løpet av kort tid vil permitterte på Kværners anlegg i Verdal være tilbake i jobb, sier konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner.

Karl-Petter Løken, Kværner

TILBAKE I JOBB: Kontrakten betyr at permitterte verftsarbeidere ved Kværner Verdal kan gå tilbake på jobb igjen, opplyser konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Skal stå ferdig 2021

I børsmeldinga sier også Løken at Hod-prosjektet til å gi nytt arbeid det neste året og at Kværner har et godt fundament for videre forbedring og videre utvikling.

Beslutningen om utbygging av Hod-feltet skulle opprinnelig tas av Aker BP i mars, men ble satt på vent. Men etter at Stortinget ble enige om en bedre krisepakke til oljenæringa gikk i dag styret i Aker BP inn for å starte bygging.

Stålunderstellet og plattformdekket skal være klart for levering og utskipning sommeren 2021. Sammenkobling og ferdigstillelse ute på feltet skjer umiddelbart deretter.

Kværner Verdal understell

FEM MILLIARDER: Storkontrakten på fem milliarder kroner vil skape 5000 årsverk og den sikrer blant annet full sysselsetting ved Kværner Verdal.

Foto: Linda Bjoergan

– En stor dag

I gjennomsnitt vil om lag 250 personer arbeide på prosjektet ved Kværners verksted i Verdal.

– En stor del av Hod-prosjektet vil bli gjennomført i Verdal. Det er en stor dag for Aker BP, men det er sannelig en stor dag for Kværner Verdal også, sier pressetalsmann Ole Johan Faret i Aker BP.

Han er veldig godt fornøyd med den krisepakken som politikerne nå kommer med og det har vært avgjørende for beslutningen Aker BP kom med i dag.

– Hele industrien er i en svært krevende tid og det er gledelig å se at vi har en sterk og god respons fra politikerne som gjør at vi likevel nå kan igangsette prosjekter som er gode og som nå er gjennomførbare, sier Faret.

Pål Sverre Fikse (Sp)

GLAD OG LETTET: Ordfører Pål Sverre Fikse i Verdal er glad og letta over at hjørnesteinsbedriften i kommunen nå er sikra arbeid

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Lettelse i Verdal

Ordfører Pål Sverre Fikse i Verdal sier at både han og sambygdingene i dag er glad og letta over at hjørnesteinsbedriften i kommunen nå er sikra arbeid. Dette er noe som har enorm betydning for hele regionen, ifølge ordføreren.

– Hadde vi ikke fått denne kontrakten ville det ikke vært en eneste familie i Verdal som ikke hadde blitt berørt. Dette er Trøndelags største private bedrift så ringvirkningene er store og de har stor betydning for mange, sier Fikse.

Han understreker at de nå er sikra arbeid i et år framover og kan fortsette arbeidet med omstillinga mot andre bransjer og mer grønn energi som blir viktig framover.

Kritisk til redningspakke

Miljøpartiet De Grønne er kritiske til redningspakken til oljebransjen.

– Vi unner alle på verftet i Verdal det pusterommet de nå får, men de midlene som nå brukes skulle gått rett inn i ikke-fossilbaserte prosjekter. Vi har overhodet ikke kommet i gang med den omstillingen det i årevis er blitt snakket varmt om, sier energipolitisk talsperson i MDG, Ask Ibsen Lindal.

Konsernsjef i Kværner, Karl-Petter Løken har denne våren understreket at de jobber for et skifte til fornybar energi, men at de trenger tid.

– Vi er i ferd med å etablere flere bein å stå på. Det er ikke slik vi klarer over natta. Vi trenger flere olje – og gassprosjekter som kan hjelpe oss å bygge bro inn i nye industrier over år. Det er kritisk for å opprettholde kompetansen i leverandørindustrien at det kommer nye prosjekter på kort sikt nå, sier Løken.

Hod plattformen, Aker BP

KOMMER I GANG: Tirsdag vedtok styret i Kværner å komme i gang med Hod-utbyggingen i Nordsjøen. Det vil gi 5000 årsverk i bedrifter langs kysten.

Foto: Aker BP