Hopp til innhold

Hobbyfotograf har blitt gjenganger på Dagsrevyen

Bildene til hobbyfotografen fra Steinkjer vekker nasjonal oppsikt. 20 ganger har vær- og naturbildene til Lars Nonstad blitt vist på NRK1 i beste sendetid.

Værbildet, Dagsrevyen NRK1

Et tjuetalls ganger har statsmeteorolog John Smits og hans kolleger inkludert et værfotografi fra Steinkjer, tatt av Lars Nonstad. De fleste fra området ved Rungstadvatnet.

Foto: Lars Nonstad

Lars Nonstad er storleverandør av natur- og værbilder til Dagsrevyen. Det er statsmeteorolog John Smits som har fått øynene opp for Steinkjer-fotografen.

Statsmeteorolog John Smits

Statsmeteorolog John Smits synes det er moro at så mange i Norge liker å fotografere været.

Foto: Steinar Lote / NRK

– Lars tar mange flotte bilder. Han har evnen til å formidle naturstemning gjennom skiftende vær. Han kobler beskrivelsen av været med motiv-variasjoner som jeg liker, sier meteorologen til NRK.

Skriftlig avtale med meteorologen

Det er gjennom ei Facebook-gruppe at Smits velger ut bildene han ønsker å ha med i værmeldinga i sluttminuttene av Dagsrevyen. Han har selv oppretta Facebook-gruppa. Her legger folk fra hele landet inn nye værbilder hver eneste dag.

– Til denne gruppa kan de fleste kan bidra, og mange har fått et mer aktivt syn på været som følge av dette, sier John Smits.

Lars Nonstad med kompaktkamera

Med et litt aldrende kompaktkamera og noen egenkomponerte innstillinger i menyen, dokumenterer Lars Nonstad været året rundt.

Foto: J.Haudemann-Andersen / NRK

Lars Nonstad er fra Steinkjer i Trøndelag, og har sitt eget reklamebyrå. Fotointeressen benyttes både i jobben og på fritida. Hittil har han hatt 20 ulike bilder vist på tv-skjermen i beste sendetid.

– Jeg og Smits har nå en avtale om at han bare kan gå inn på min konto å ta de bildene han ønsker. Så jeg vet ingenting om dette før jeg plutselig ser dem på skjermen. Så da får jeg en overraskelse, sier hobbyfotografen.

Han synes det er stas at den populære meteorologen viser en slik interesse for bildene han tar.

– Foto er ryggterapi

Dokumentasjonen av værbilder henger også sammen med at Nonstad sliter med en vond rygg. Han er operert flere ganger.

– Det å komme seg ut i terrenget er bra trening, og det er innmari kjedelig å gå uten kamera. Så i starten var det viktig for meg å kunne ta bilder helt i nærområdet av huset, for da var det ikke snakk om lange turer, sier han.

– Hvorfor dokumenterer du akkurat været?

– Blant annet for å lage ei slags dagbok. Før i tida oppstod det ofte diskusjoner om hvordan været var den ene eller den andre dagen, og da så jeg for meg at en daglig dokumentasjon ville bidra til å holde kontroll, sier han.

Liker å eksperimentere med farger

Nonstad forteller at bildene han har fått på TV-ruta ikke bare er av været.

– De som er brukt på skjermen er med enkelte unntak motiver som ikke er så fjonge i seg selv. Men de kan vise et spesielt værfenomen, eller en detalj i naturen som meteorologen selv har ønsket å kommentere.

Hobbyfotografen liker også å eksperimentere med farger i bildene sine.

– Jeg definerer bildene mine som dokumentariske, med en kreativ fargevri gjennom kameraets innstillinger. Det gir flere lag og større dybde, sier han.

Molt

Detaljer fra naturen er også inkludert når John Smits presenterer været. Dette er et av bildene til Nonstad hvor været ikke er det sentrale.

Foto: Lars Nonstad