NRK Meny
Normal

Hjertepasient lå innendørs i 37,5 grader

Sønn fant moren (74) sengeliggende inne i omsorgsboligen i 37,5 varmegrader. – Det var så vidt jeg fikk kontakt med henne, sier Lennart Lund.

Ilsvike Helse- og velferdssenter

Det er ingen av sykehjemmene i Trondheim kommune som har luftkjøleanlegg. Det blir fort hett å jobbe på de varme sommerdagene, sier enhetsleder.

Foto: Henrik Sundgård

Lennart Lund

Lennart Lund fant sin gamle mor liggende inne i omsorgsboligen sin i Trondheim i 37 varmegrader. Han mener det er mer fokus på dyr enn på eldre i varmen.

Foto: privat
Helge Garåsen

Kommunalråd i Trondheim, Helge Garåsen, sier kommunen er lite forberedt på hetebølger i Trøndelag.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Lennart Lund fra Heimdal i Trondheim ble svært bekymret da han dro for å besøke sin syke mor ved Ilsvika helse- og velferdssenter i forrige uke.

Det har i løpet av den siste tiden vært hetebølger over store deler av landet, og Trøndelag er intet unntak. Da Lennart kom inn i morens omsorgsbolig forrige torsdag var det hele 37,5 grader inne i rommet.

– Hun har hjerteproblemer og lå i senga da jeg kom inn. Det var nesten umulig å få kontakt med henne. Alle vinduene var lukket, sier sønnen til NRK.no.

– Mer fokus på dyr enn eldre

Han ble svært bekymra for morens helsetilstand.

– Vi blir jo både sjokkerte, lei oss og irriterte. Det skal jo ikke være sånn. Det har vært mye fokus på at dyr har det vondt i varmen i sommer, men hva med de eldre, spør Lund.

Moren har innoperert pacemaker og derfor ble Lund ekstra bekymra.

– Hun er i en slik tilstand at hun verken bør ha for mye varme eller for mye kulde, sier han.

Satte straks i gang tiltak

Enhetsleder ved Ilsvika helse- og velferdssenter, Gro Aslaug Oppegard, sier de raskt ble klar over situasjonen, og at de satte i verk tiltak umiddelbart.

– Da jeg kom var alle vinduene åpnet, og det var satt to vifter inn i rommet.

Den eldre kvinnen skal i forkant av hendelsen ha vært på sykehuset, og leiligheten hadde stått tom. Det hadde derfor blitt varmt inne i boligen.

– Hun fikk tilbud om å komme ned hos oss og være dagpasient de neste dagene. Hun fikk også rikelig med væske og skygge, sier Oppegard.

I tillegg sørget Oppegard selv for at det ble hengt opp en presenning ute slik at vinduene til boligen ble skjermet for sollyset.

Sliter med samme problem

Også ved Ladesletta helse- og velferdssenter sliter de med varmen. Adresseavisen forteller i dag om Marta Bjerkan som har en onkel som bor på senteret.

– Han sliter med lungebetennelse og har problemer med å puste i varmen, sier hun til avisen.

Trondheim kommune bekrefter at de kun har vanlige ventilasjonsanlegg ved sine fasiliteter i byen, og at det mangler luftkjøleanlegg.

Kontaktet kommunalråden

Lennart Lund tok direkte kontakt med kommunaldirektøren i Trondheim etter hendelsen med hans mor.

– Jeg ringte både kommunaldirektøren og fylkeslegen. Vi kommer til å ta saken videre. Det kan jo ikke være slik, sier han.

Oppegard ved Ilsvika helse- og velferdssenter bekrefter at det er varmt å jobbe i de hete sommerdagene.

– Vi har heldigvis en veldig fin skyggeside her ved senteret, så vi avkjøler oss der - både pasienter og ansatte. Ellers prøver vi å gjøre det beste ut av situasjonen og sørge for at alle har det bra, sier hun til NRK.

– Lite forberedt på varmebølger

Moren til Lennart leier sin egen omsorgsbolig via Trondheim eiendom, noe som betyr at kommunen ikke har ansvar for hennes leilighet.

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune, Helge Garåsen, bekrefter at kommunens sykehjem ikke har luftkjøleanlegg.

– Det sier litt om hvor lite forberedt vi er på slike varmebølger i vår region. I planleggingen av byggene tenkte man ikke på dette som et problem, sier han.

Nå mener Garåsen de må se på hvilke muligheter som finnes.

– Vi må gå inn og vurdere om det er mulig å opprette kjølesystem i byggene. Det må særlig vurderes i planleggingen av nybygg, sier han.

Han ønsker ikke å gå inn på spesifikke forhold, men sier hendelsen med 74-åringen i Ilsvika viser hvor viktig det er med gjennomlufting og drikke.

Sommer i Trøndelag

Det har vært flere varmerekorder i Trøndelag i løpet av de siste ukene. Fra torsdag skal det komme ei ny hetebølge over Midt-Norge.

Foto: NRK