Hopp til innhold

– Gjerningsmannen skal ikke vinne

Ledelsen i Arbeiderpartiet i Trondheim har vært med på å følge opp de hjemvendte AUF-erne, og er imponert over motet til de overlevende.

Kriseledelsen

Trondheim Arbeiderparti-leder Rune Olsø og ordfører Rita Ottervik har tilbrakt mye tid med ungdommene som kom hjem fra skytedramaet på Utøya.

Foto: NRK

Arbeiderbevegelsen i Trøndelag er strekt prega av terrorhandlingene i helga mot AUF på Utøya og mot regjeringskvartalet i Oslo.

Natt til søndag trilla bussen inn til Royal Garden Hotell i Trondheim med 36 overlevende fra massakren på fredag. Sammen med de pårørende var også ordfører Rita Ottervik og Ap-leder i Trondheim, Rune Olsø, tilstede for å ta i mot ungdommene.

– I tillegg til at de fikk oppfølging av helsepersonell og liknende, var det viktig for oss å være der for å vise vår støtte og gi et tilbud om å snakke om det de har opplevd, sier Olsø til NRK Trøndelag.

– Dette er et blodig angrep på AUF, Arbeiderpartiet og alle oss som er sterke tilhengere av toleranse, mener Rita Ottervik.

Sterkt mot

Rune Olsø

Rune Olsø, leder i Trondheim Arbeiderparti, var sammen med ungdommene som returnerte i buss natt til søndag.

Foto: Arbeiderpartiet

De to forteller om sterke historier fra de trønderske AUF-ungdommene.

– Nære venner av meg og mange andre har opplevd ting som er ingen forunt, sier Ap-leder Olsø.

Oppe i alt det tragiske snakker likevel ungdommen om fremtiden, om at livene til deres kamerater ikke skal være tapt forgjeves.

– De er veldig opptatt av at gjerningsmannen ikke skal lykkes. Det er en sterk fellesskapsfølelse og kampvilje for de verdiene vi står for, forklarer han.

– Motet til de overlevende er helt fantastisk. Det snakkes om hvordan de nå skal håndtere hverdagen, og de samles rundt fellesskapsfølelsen og sitt politiske engasjement.

– Styrke i å være sammen

Trondheimsorfører Rita Ottervik sitter i ledelsen for kriseteamet som styrer de kommunale tiltakene, og forteller at de hjemvendte er svært opptatt av å få være sammen.

– Det er svært viktig for oss å høre på ungdommene og deres pårørende hva vi kan være med å hjelpe til med, forteller hun.

Alle AUFere og pårørende i Trøndelag som ønsker det, har fått tilbud om å møtes i Trondheim.

– Jeg tror veldig mange finner styrke i å være sammen med de de har opplevd disse forferdelige tingene sammen med. Derfor er det viktig å legge til rette for at de skal få lov til det - innenfor de premissene de sjøl legger - og at vi er med på å støtte og hjelpe dem.

Viderefører tilbudet

Rita Ottervik. Ordfører i Trondheim.

Trondheims-ordfører Rita Ottervik har utallige somre på Utøya bak seg.

Foto: NRK.

Kriseledelsen møtes i formiddag for å diskutere hvordan de videre skal møte de behovene ungdommene har.

– Mottakssenteret på Royal Garden er fortsatt oppe og går. Vi skal diskutere hvordan det skal videreføres nå i ettermiddag, sier Ottervik.

– I tillegg har vi også opprettet et lavterskeltilbud på katedralskolen, der alle som føler for enten å skrive i kondolanseprotokollen eller snakke med noen og kan komme innom.

Sterkt knyttet til Utøya

Ottervik har mistet tellingen på hvor mange ganger hun selv har vært på Utøya, både som ungdom og voksen politiker. Hun ble medlem av AUF som femtenåring, og satt blant annet med hovedansvaret for leiren i sine fire år som sekretær i ungdomspartiet.

– Ap og AUF i Trøndelag har alltid stått sterkt og vært en stor del av AUF nasjonalt. Derfor har svært mange generasjoner trøndere vært på Utøya.

– Det er fryktelig å se det som var den gode sommeropplevelsen, det vakre og flotte i ungdomsårene, bli et terrorvelde. Det er fryktelig sterkt for oss i Trøndelag, sier en opprørt trondheimsordfører.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.