Hopp til innhold

Hjemmelaga is på ett kvarter

Slik lager du is fra bunnen - på femten minutter.

Jordbæris i kjeks

KALDT I VARMEN: Tilsett jordbær i vaniljeisen, og framkall rosa smil hos store og små i varmen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Kjøkkensjef Trond Åm på Kalas&Kanasta lager is

ENKELT: Kjøkkensjef Trond Åm på Kalas & Canasta bruker bare melk, sukker, fløte, egg og vanilje når han lager is.

Foto: Ella Berit Mathisen / NRK
RENE RÅVARER: Egg og sjokolade

RENE RÅVARER: Egg og sjokolade er et godt utgangspunkt for is.

Foto: Ella Berit Mathisen / NRK
Smakstilsetninger is

VARIASJONER: Vaniljeisen kan tilsettes ulike smaker. Prøv deg fram!

Foto: Ella Berit Mathisen / NRK

– Skal du lage iskrem, klarer du deg med fem ingredienser; melk, fløte, egg, sukker og vanilje, sier kjøkkensjef ved Kalas & Canasta på Bakklandet i Trondheim, Trond Erling Åm.

– Denne vaniljebasen kan tilsettes forskjellige smaker; sjokolade, bær eller frukt. Alternativt kan du lage sorbet av bærpuré, sukker og gelatin, og smake til med vin eller sitronsaft.

Åm mener det ikke trenger å være vanskelig å diske opp med hjemmelaget is i neste selskap.

Kjapt og enkelt å lage is

– Du kan lage is på et kvarter, pluss tida det tar å fryse den ned. Har du i tillegg ismaskin, slipper du å røre i isen hvert tiende minutt, sier Åm.

I restaurantbransjen bruker de imidlertid litt lenger tid på smaksutviklinga.

– Når isen fryses, utvikles smaken saktere. Vi lar gjerne vaniljen ligge i melkeblandinga i et døgn, for at smaken skal få bli god og rund, sier Åm.

Kjøkkensjefen mener rene råvarer gir den sunneste isen.

Sunnest uten tilsetningsstoffer

– Den beste isen får man av naturlige ingredienser. Den isen man kjøper i butikken inneholder gjerne en hel masse tilsetningsstoffer, og disse kan man unngå man hvis man lager isen sjøl, sier Åm.

Selv et utrent øye kan lære seg å kjenne igjen iskrem som er laget på ordentlige råvarer.

– Ekte vanilje er veldig dyrt. Er det svarte prikker i vaniljeisen, er det et tegn på at den inneholder skikkelige ingredienser, sier Åm.

Det høye fettinnholdet i iskremen bekymrer ham derimot ikke.

– Fløte er nå fløte, da. Mat skal være morsomt, og smake godt, og det er få ting som slår den helt enkle vaniljeisen, sier kjøkkensjefen.

Han tror flere hobbykokker gjør at interessen for is øker.

Flere får øynene opp for is

– Det er nok fortsatt sånn at de fleste kjøper mer is enn de lager sjøl, men mange synes også det er artig å servere hjemmelaga is når de får besøk.

Kjøkkensjefen oppfordrer folk til å eksperimentere med smaken, og har ett tips til vordende isprodusenter.

– Prøv deg fram med hvilke smaker du liker. Både sjokolade og ulike bærsorter er sikre vinnere i sommervarmen. Men ikke bruk for hard varme når smeten skal tyknes. Da er veien kort til eggerøre, sier Åm.