NRK Meny
Normal

Hjalp til med prostitusjon

En av de hovedtiltalte, en 32 år gammel albaner, bekrefter at han hjalp til med å skaffe en leilighet i Trondheim som skulle brukes til prostitusjon.

Tiltalt i menneskehandelsak
Foto: Tegning: Knut Løvås

Det fortalte han i Trondheim tingrett i dag.

Da menneskehandelsaken fortsatte i Trondheim tingrett i dag, fortalte den 32 år gamle albaneren som står tiltalt for menneskehandel at også han ble truet til å hjelpe de to albanerne som omtales som bakmenn i saken. Det dreier seg om samme far og sønn som den tiltalte 49-årige albaneren fortalte om i retten mandag.

 

Tiltalte kom til Norge i 1999, og bodde en stund i Surnadal. Han leverte flere asylsøknader, og kom etterhvert til Ålesund hvor han ble samboer og fikk barn med en norsk kvinne her.

- Dyre klær

Tiltalte, som også har bodd i Bergen, forteller at det først begynte som vennskapelig hjelp da han ble kjent med den albanske sønnen i Bergen høsten 2004.

- Jeg hadde ikke mye kontakt med albanske folk og ble glad for å møte dem, sier han.

Han forteller også at han ante de drev med noe kriminelt i Bergen. Dette fordi de hadde så flotte og dyre klær, som Armani og Prada.

Etter hvert oppdaget han at den albanske sønnen bodde i Bergen med en albansk kvinne som levde av prostitusjon. På spørsmål fra aktor Kaia Strandjord om han så at denne kvinnen ble slått, fortalte tiltalte at han visste hun ble det ved flere anledninger.

- Ja, det var visst fordi han fikk en ny dame, sier tiltalte.

Leide leilighet i Ila

Han forteller at han ble med til Trondheim i desember 2004 for å hjelpe til med å leie en leilighet i Mellomila 90. Han bekrefter at han da visste hva denne leiligheten skulle brukes til.

Her traff han også den 24 år gamle albanske kvinnen som er fornærmet i saken. Han skal også ha truffet henne i Bergen uten å vite om hun da prostituerte seg.

Hjalp til med pengeoverleveringer

Tiltalte hjalp også til med pengeoverleveringer. En gang hentet han 118 000 kroner i Trondheim, penger han forteller han mistet noe av da han returnerte til Bergen. Likevel sendte han rundt 45-47 000 kroner til bakmennene i Albania.

Han forteller videre at han aldri tjente noe på dette, han fikk ikke penger; bare kaffe og cola for å hjelpe med disse pengeoverleveringene.

Trusler mot familien

Etter hvert utviklet vennskapsforholdet og hjelpen seg til å bli trusler fra den albanske sønnen og farens side.

Tiltalte sier han har opplevd trusler mange ganger fra sønnen. Både mot seg selv og sin familie. Tiltalte beskriver denne som en sosiopat, smart men utilregnelig.

Han skal ha blitt stresset og deprimert av truslene, og trengte en stund psykiatrisk hjelp.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal