Hivju skal finne Olav den hellige i ny storsatsing

Med et budsjett på 11 millioner kroner skal Kristofer Hivju reise Europa rundt for å finne svarene på hvem Olav den hellige egentlig var.

I Olavs fotspor

De første opptakene til dokumentarserien «I Olavs fotspor» ble gjort under Olavsfestdagene i Trondheim denne uken.

Foto: Aleksander Fremstad Askim/ Ekkofilm

Tidligere denne uken gikk startskuddet for innspillingen av serien «I Olavs fotspor», som tar for seg historien til «Norges evige konge» og hans tusen år lange historie.

– Vi skal lage en underholdende dokumentar, og publikum skal være med på min jakt etter den sanne og virkelige Olav Haraldsson, sier Kristofer Hivju.

Olav-entusiast

Det er Trondheimsbaserte Ekkofilm som lager serien, og det er ikke tilfeldig at akkurat Hivju har fått jobben som «programleder».

Skuespilleren har i mange år hatt et sterkt forhold til historiens mest berømte nordmann, og har også spilt rollen som Olav ved flere anledninger.

– Ekkofilm og jeg begynte å drømme om å lage denne serien for mange år siden, da jeg jobbet på Trøndelag Teater. Etter mange år med research, søknader og ikke minst et voksende Olav-engasjement, er vi endelig i gang, sier Hivju.

I Olavs fotspor

– Olav er fortellingen om Norge. Han er nordmannen som er nevnt flest ganger i historiebøkene. Det å undersøke vår egen fortid er viktig for vår fremtidige generasjon, sier regissør Stian Trovik. Her gir han instrukser til Kristofer Hivju under startskuddet for innspillingen denne uken.

Foto: Aleksander Fremstad Askim/ Ekkofilm

Mye reising

De første opptakene ble gjort under Olavsfestdagene i Trondheim denne uken, hvor Hivju har hatt fullt program. I tillegg til å delta i Filmpolitiets Game of Thrones-aften, har skuespilleren spilt i teaterstykket «Olav – fra hat til håp» og vært med i debattmøte om Olav den hellige, og hans rolle i vår tid.

– Nå er vi endelig i gang, og det er virkelig en fryd en ha med en person som er så engasjert i denne historien, sier regissør Stian Trovik.

Ifølge regissøren blir det mye reising på Hivju i tiden fremover. Å følge i Olavs fotspor byr nemlig på flere stopp i både inn- og utland.

– Vi skal dra til de stedene hvor Olav har vært, som innebærer reiser til blant annet England, Frankirke, og Russland. Det blir en reise som gradvis avdekker nye lag ved den historiske og mytiske fortellingen om Olav, sier Trovik.

Les også: Har funnet Olav den helliges alter i Trondheim

Anerkjent filmselskap

Trovik og Ekkofilm har laget flere prisbelønnede dokumentarfilmer og serier de siste årene, blant annet «Alliert og alene» som ble sendt på NRK i 2015. Dramadokumentaren som tar for seg Tysklands invasjon av Norge under andre verdenskrig, fikk fem Gullruten-nominasjoner.

Se alle episodene av «Alliert og alene» her.

Filmselskapet og Hivju har også samarbeidet tidligere, og Hivju ser ikke mørkt på å veksle mellom store Hollywoodproduksjoner- og arbeidet med det forholdsvis lille selskapet fra Trondheim.

– Jeg begynte min filmkarriere med Ekkofilm, med filmen «Flax». Det ble på mange måter en viktig brikke i min vei til Hollywood. I dokumetarsammenheng er forresten «I Olavs fotspor» en stor produksjon, sier Hivju.

Serien skal etter planen sendes på NRK i 2019.