NRK Meny
Normal

Historiske stemmer i Hemne

Hemnværingene skriver et stykke historie i dag, når de som første kommune stemmer over mulig sammenslåing med Aure, Halsa og Snillfjord.

Det stemmes i Hemne

Det var tilløp til kø i kommunehuset på Kyrksæterøra i formiddag. I dag stemmes det om den kommunale framtida i Hemne. Foto: Jøte Toftaker/NRK.

Ordfører Odd Jarle Svanem er spent på utfallet og ikke minst hvor mange som bruker stemmeretten sin.

– Jeg har fått et et inntrykk av at flertallet ønsker ei sammenslåing. Vi har hatt folkemøter hvor det har vært interesse for hva en større kommune vil innebære for folk flest.Svanem mener leveransene av kommunale tjenester i framtida er det viktigste.
– Vi har vår plass som nummer 43 på kommunebarometeret, som viser hvor gode kommunene er på tjenester. Vi ønsker å fortsette i det sporet, og jeg tror det blir enklere gjennom å være en litt større kommune.

Odd Jarle Svanem

Ordfører i Hemne, Odd Jarle Svanem, er klar for en ny og større kommune med 10.000 innbyggere.

Foto: Hemne kommune

Framtidige møringer?

Svanem ser ikke helt for seg å skulle bli en del av Møre, og er uviss på hva flertallet mener.
- Jeg er litt betenkt ved tanken på å skulle bli møring. Samtidig har vi jo historisk sett vært en del av Møre tidligere, noe man kan se bevis for på Frostating.

Aure-ordfører sier nei

Det er selvsagt ikke bare opp til Hemne om hvordan det framtidige kommunekartet ser ut.
Kyrksæterøra er utpekt som kommunesentrum for en eventuell storkommune.
I Aure sier Sp-ordfører Ingunn Oldervik Golmen at hun for framtida foretrekker Aure som egen kommune, uten sammenslåing.
– Det blir spennende å se hva folk i Aure mener når de skal stemme. I Halsa er det mer åpent fra ordførerens side, det er vanskelig å spå utfallet der også.

I Snillfjord sender kommunen ut brev til alle innbyggerne, for å få rede på hva de mener og synes om sammenslåing.

Laster kart, vennligst vent...

Kartet viser de fire kommunene.

Håper på solid oppmøte

Folkets røst blir som ved alle avstemninger tydeligere, jo flere som stemmer. – Vi er spent på oppmøtet. Om bare 40 prosent av stemmeberettigede innbyggerne skulle stemme, vil ikke det representere et godt råd for kommunestyret. Vi bør se stemmene fra i hvert fall 60 prosent av folket, sier ordfører Svanem. Han understreker den gamle regel om hvor viktig det er at så mange som mulig avgir stemme og mening, for å få det beste grunnlag for ei riktig avgjørelse.

Stemmegiver Hemne

Brit Støen var blant hemnværingene som avga stemme i formiddag. Foto: Jøte Toftaker/NRK.

10.000 er passe stor

Dersom de fire kommunene blir til én, blir det etter Svanems mening en passe stor distriktskommune med omtrent 10.000 innbyggere.
– Jeg mener vi skal greie å opprettholde nærhet til befolkninga, noe som i denne sammenhengen er viktig for meg.

Navnet på den nye kommunen er imidlertid ikke diskutert. Ikke et nytt kommunevåpen heller.
– Det får komme i neste omgang. Vi syntes det var viktig å prioritere andre ting i intensjonsavtalen, sier Senterpartiets ordfører i Hemne, Odd Jarle Svanem.

Hvor er dette 07.08

Når hemnværingene stemmer i dag, vet de samtidig at de beholder Kyrksæterøra som administrasjonssenter i en eventuell storkommune.

Foto: GLENN THOMAS NILSEN

Video fra Trøndelag

Mandagens Midtnytt (18.45) kom ikke på lufta til vanlig tid på grunn av tekniske problemer. Men her kan du blant annet se nytt fra Sørlia-rettssaken, travbaneflytting og badekarpadling.
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.