Historien om norske barnehagebarn på reinslakt går verden rundt

Nyhetssaken har blitt publisert i både amerikanske, britiske og russiske medier. Bildene har gått viralt på Facebook, og barnehagen har måttet svare sinte foreldre på både norsk, tysk og engelsk.

The Guardian omtaler barnehagen som dro på reinslakt

Saken er blitt publisert i en rekke store internasjonale medier: New York Times, Washington Post, RT og The Guardian.

Foto: Skjermdump fra den britiske avisen The Guardian

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at en barnehage i Steinkjer tok med seg barna på reinslakting og la ut bilder av opplevelsen på sin Facebook-side.

Saken ble først omtalt i flere av landets største aviser, og deretter i en rekke store internasjonale medier – som New York Times, Washington Post, The Guardian og RT.

– Mange har tatt kontakt med oss, jeg har sittet mer eller mindre i telefon siden onsdag morgen frem til fredag kveld, sier daglig leder ved Granstubben barnehage, Dag Olav Stølan.

– Det internasjonale pressebyrået Associated Press intervjuet meg i går. De fortalte at de skulle rulle ut saken i Amerika og Europa nå i morges, og deretter i Asia i løpet av dagen. Og rett etterpå ringte New York Times for et intervju, sier Stølan.

Idag var barkebillene så heldige at de fikk være med på reinsdyrslakting på Suseggvola:) Barna syntes første møte med...

Publisert av Granstubben Barnehage Tirsdag 10. januar 2017

Barnehagen måtte forklare seg på norsk, tysk og engelsk

At barn er med på en slik aktivitet har videre vakt stor oppsikt i kommentarfelt på sosiale medier.

Etter hvert ble trykket fra menneskene fra hele verden i kommentarfeltet såpass stort at barnehagen fant ut at de måtte legge ut en lengre forklaring på sin Facebook-side – på både norsk, tysk og engelsk.

Her er et utdrag, hele forklaringen kan du lese i selve Facebook-posten litt lengre ned:

«Vi har forståelse for at mange synes bildene i innlegget kan oppleves sterke. Bildene viser imidlertid hvordan det ser ut i et område der rein slaktes. [...] Det at vi var så heldige å få være med på reinslaktinga, er en del av vårt pedagogiske opplegg rundt samisk kulturarv, som avrundes 06.02 på samefolkets dag.»

– Vi så at historien kom veldig skjevt ut i blant andre tyske medier, og vi følte det var viktig å forklare, slik at folk med annen bakgrunn og kultur kunne forstå hvorfor barnehagen var med på dette, sier Stølan og utdyper:

– Barnehagen har en trygg pedagogisk plattform som vi står inne for, og denne aktiviteten var en del av det vi gjør for å få innblikk i den samiske kulturen. Dette har vi gjort i godt samarbeid med både foreldrene og barna.

Im Anhang finden Sie die deutsche Übersetzung. English translation follows at the end of the article. Pga. lang tråd i...

Publisert av Granstubben Barnehage Onsdag 11. januar 2017

– Fint å lære barna om slakting

Christina Henriksen

Christina Henriksen, sametingsrepresentant for NSR.

Foto: privat

Christina Henriksen er Sametingsrepresentant for NSR, og hun mener det er bra at barna lærer hvordan slakting foregår.

– For at kjøttet skal komme på bordet, så må dyret nødvendigvis slaktes. Uansett hvordan kjøtt det måtte være, sa Henriksen tidligere denne uka til NRK.