Hetland prosjektleder for ski-VM i Trondheim

Tidligere langrennsløper Guri Knotten Hetland skal være prosjektleder for ski-VM i Trondheim i 2021.

Guri Hetland

AVGJØRES I 2016: – Fasen vi går inn i nå, har en milepæl i juni 2016. Da er målet at Trondheim skal få VM på ski i 2021, og etter det går prosjektet over i en mye mer konkret fase med VM-planlegging, sier Guri Hetland.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Nå er hun hyret inn som prosjektleder. Det er vi veldig glade for, siden vi har behov for en internasjonal størrelse og ei dame som er godt til å organiserer når vi skal søke om VM på ski, sier Trondheims ordfører Rita Ottervik til NRK tirsdag ettermiddag.

– Det er hyggelige ord. Nå får jeg bevise at det er slik, sier Hetland selv.

Rita Ottervik er ordfører i Trondheim.

GODE ORD: – Vi har behov for en internasjonal størrelse og ei dame som er godt til å organiserer når vi skal søke om VM på ski, sier Trondheims ordfører Rita Ottervik om ansettelsen.

Foto: Rune Kjær Valberg/NRK / NRK

Den tidligere toppløperen har de siste årene bodd i Davos i Sveits, hvor hun har vært herretrener og landslagssjef i det sveitsiske skiforbundet. I løpet av våren flytter hun tilbake til Trondheim.

Avgjøres i juni 2016

Fra før er det kjent at Ottervik skal lede søkerkomiteen for ski-VM, i Trondheim mens skipresident Erik Røste blir nestleder.

En enkel søknad skal sendes inn til Det internasjonale skiforbundet (FIS) innen 1. mai 2015. Søkerbyen må levere en mer utfyllende innen september samme år.

Hvem som til slutt får 2021-mesterskapet avgjøres på FIS-kongressen i Cancún i Mexico juni 2016.

– Fasen vi går inn i nå, har en milepæl i juni 2016. Da er målet at Trondheim skal få VM på ski i 2021, og etter det går prosjektet over i en mye mer konkret fase med VM-planlegging, forklarer Hetland.

Hetland sier at hun har ambisjoner om å være med på prosjekt ski-VM lenge.

– Jeg synes VM til Trondheim er en fantastisk mulighet, og håper å få være med på reisen dit. Men nå konsentrerer jeg meg med å lage en best mulig søknad som blir lagt merke til internasjonalt, samtidig som at vi skal bygge et sterkt regionalt og nasjonalt engasjement rundt et VM i Trondheim.

(Saken fortsetter under videoen)

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

SE VIDEO: Trondheim ønsker å arrangere Ski-VM i 2021.

– Fantastisk folkefest

Hetland husker ski-VM i Trondheim i 1997 godt.

– Jeg hadde mål om å være deltaker i 1997, men jeg var ikke god nok, sier den tidligere langrennsløperen, som konkurrerte på toppnivå i flere år.

– Men det var en fantastisk folkefest og et suverent skiarrangement. Det er jo det vi har lyst til å gjenskape og gjøre enda litt bedre nå, fastslår Hetland.

Hun har ikke hørt noe annet enn at Trondheim «skal få det til» også denne gangen.

– Jeg opplever at det er et stort engasjement både regionalt og nasjonalt for en ny VM-søknad, og for Trondheim som VM-søker. Det er fantastisk bra, og gir store muligheter, mener Hetland.

Oberstdorf mulig konkurrent

Var det en fordel for Trondheim at det ikke ble noe av et Vinter-OL i Oslo i 2022? Selv om Otterviks partifelle Jorodd Asphjell tror det, er ikke ordføreren enig.

– Jeg tenker at det ikke har noe med saken å gjøre. Vi har jobbet med VM-prosjektet vårt hele veien, med å få en tilslutning i Norge og Skiforbundet til det. Om det hadde blitt det ene eller andre tror jeg ikke har vært avgjørende for oss, sier Ottervik.

(Saken fortsetter under videoen)

Skianlegget i Granåsen i Trondheim må oppgraderes for nesten 800 millioner kroner for å være i topp stand til et VM i 2021.

SE VIDEO: Skianlegget i Granåsen i Trondheim må oppgraderes for nesten 800 millioner kroner for å være i topp stand til et VM i 2021.

Rent formelt er det ikke klart hvem Trondheim skal konkurrere om arrangementet med før 1. mai 2015.

– Men vi kan tenke oss at Oberstdorf vil melde seg på. De tapte i juni kampen om det neste arrangementet, og da kan det hende de kommer på banen igjen, tror Ottervik.

Bygger ut i Granåsen

Det skal koste mellom 700 og 800 millioner kroner å bygge ut Granåsen før et nytt mesterskap.

– Det som må til, er at kommunen må stille midler til disposisjon. Det som er fint i tillegg, er at vi får ekstra statstilskudd når vi blir VM-kandidat, forklarer Ottervik.

– Vi inviterer også privat næringsliv inn sammen med oss for å bygge ulike anlegg som vi trenger til hverdagen. Spesielt for barn og unge, men også for topputøverne våre som trener til hverdags i Granåsen. Og så skal vi bygge det på en slik måte at det blir en fantastisk arena også for arrangementer og VM på ski, legger hun til.