Hestepiss farger Domen

Nidarosdomen har fått hjelp av fjøs og stall for å gjøre det nye kobberspiret irrgrønt på rekordtid.

Video NIDAROSDOMEN-190710W-ST_TL.mp4

Her settes kronen på verket etter ti år med restaureringsarbeid på Nidarosdomen.

I dag ble restaureringsarbeidet på Nidarosdomens fasade avsluttet etter ti år.

– Det er kjempespennende. Jeg har ofte gått forbi og lurt på hva de driver med bak presenningene, sier biskop Tor Singsaas til NRK.

Har brukt urin fra dyr

I dag ble kronen på verket satt med et splitter nytt spir på kobbertårnet. For å få riktig irrgrønn farge på det nye kobberet har man brukt en god, gammel metode.

– Vi har brukt urin fra ku og hest som vi har smurt på kobberet, og på den måten har vi fått det grønt på forholdsvis kort tid, forteller fagleder for restaureringsprosjektet, Kristin Bjørlykke.

Hvert år kommer rundt 400.000 besøkende til Nidarosdomen i Trondheim. Nå får turistene endelig se hele utsiden av kirken, uten sjenerende presenninger og stillaser.

- Det har vært et omfattende arbeid, for det hadde kommet fukt inn og blitt lekkasje. Den øvre delen er tatt ned og bygget opp igjen, og dårlig stein er skiftet ut, sier fagleder for restaureringsprosjektet, Rune Langås.

– Eldst er best!

Restaureringsarbeidet på Nidarosdomen har pågått siden 1864. Da brukte man sementmørtel istedenfor kalken man brukte i middelalderen, i den tro at det skulle bli bedre. Det ble det ikke.

Nidarosdomen

Det tar vanligvis flere år å få den irrgrønne fargen på kobber.

Foto: Rune Karlsen / NRK

– Nei, det er faktisk det vi har slitt mest med. Sementen slipper inn fukt og sprekker opp når gradestokken går under null. Kalkmørtel holder mye bedre, så nå har vi gått tilbake til de gamle teknikkene, sier Langås.

Det eldste er best, sier direktør for restaureringsprosjektet Øivind Lunde.

Blir aldri ferdig

Klimaet så langt nord har bydd på mange utfordringer.

– Ja, det er ganske vanskelig å vedlikeholde en katedral så langt nord. Restaureringsarbeidet kommer aldri til å bli helt ferdig, det vil alltid være noe som trengs å vedlikeholdes og repareres, sier Lunde.

Da Nidarosdomen ble påbegynt i middelalderen ble steinen hentet fra Trondheim. Den nye steinen som brukes i dag kommer fra Målselv i Troms.

Vårt ønske er å ta tradisjonen tilbake til Trøndelag og bruke stein fra vårt eget område i fremtiden, sier Langås.