NRK Meny
Normal

Her starter de rivinga av høyblokka

Nå er det bare 149 dager til landemerket på St. Olavs Hospital er borte.

Video Høblokka på St. Olavs Hospital rives

Se hvordan maskinene 'tygger' i seg det gamle bygget her.

I dag tok maskinene sine første tygg av den gamle høyblokka på St. Olavs Hospital.

Den store kolossen har vært symbolet på sykehuset siden det dukket opp i 1959, men nå skal det 40 meter høye bygget sakte, men sikkert rives bit for bit til det i april 2011 er helt borte.

– Den løsningen vi har valgt er den som gir minst konsekvenser for sykehuset, sier Bjørn Remen.

Han forklarer at de har valgt å bruke lang tid på arbeidet slik at ingen av pasientene som ligger på avdelingene rundt høyblokka ikke skal bli påvirket av rivinga.

– Vi kunne kanskje gjort det raskere, men ved å bruke dynamitt ville vi fått masse støv og ristninger, og det kunne fått dramatiske konsekvenser for byggene i nærheten, der de driver med operasjoner. Samtidig ville det vært en dårligere løsning for miljøet, forklarer Remen.

Styrer en 40 meter høy kran fra bakken

Bygget har gått ut på dato for lenge siden, og ble foreslått revet allerede i 2003.

Som en del av nye St. Olavs Hospital blir arbeidet nå beskrevet av Helsebygg Midt-Norge som landets største riveprosjekt.

Til å gjøre jobben har de blant annet hentet inn en 100 tonn tung spesialmaskin, som kan nå toppen av høyblokka mens den står på bakken.

– Foreløpig styrer jeg etter det jeg ser, men når vi skal inn over takene går det over på kamerakjøring. Da må jeg gå over til å følge med på skjermer, sier Øystein Wingereid, som er fører av den store maskinen.

Det totale riveavfallet vil veie 55.000 tonn, og rundt 95 prosent av det skal etter planen gå til gjenvinning eller gjenbruk.

Rivinga vil ta tid, men Wingereid er godt fornøyd allerede etter første dag.

– Slik som betongen virker, så er den veldig grei å klippe på, forteller han.