Her slipper du å betale for varene

Midtre Namdal Avfallselskap åpnet for en måned siden egen byttebutikk på Stormyra i Overhalla, og bytte av avfall har blitt en stor suksess både for selskapet og kundene.

Byttebutikk i Overhalla

Driftsleder Trond Bjørnes og informasjonsmedarbeider Bård Sandnes i byttebutikken i Overhalla.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Byttehandel er godt kjent fra eldre tider, men nå har altså avfallsselskapet i Namdalen åpnet sin egen byttebutikk. Og mange kunder er innom hver eneste dag for å sikre seg varer de slipper å betale for.

Daglig påfyll

– Responsen har vært kjempebra. Vi har daglig påfyll, og varer går ut hele tida. Men jeg vil understreke at det er noen varer vi ikke tar imot. Blant annet elektronikk, sier driftsleder Trond Bjørnes i Midtre Namdal avfallsselskap til NRK.

Synnøve Fjell er en av kundene og hun har lagt igjen et reinskinn og noen kopper. Fjell er godt fornøyd med det hun har funnet i den nye butikken i Overhalla.

– Det er kjempeartig med et tilbud der du kan levere og hente på samme plassen uten at det koster penger. Det fremmer i alle fall gjenbrukstanken, sier Synnøve Fjell.

Gjenbruk

De fleste av oss har mange saker liggende som vi ikke lenger har bruk for. Da kan det hende at andre gjerne vil ha det, selv om vi mener det er avfall.

– Vi har jo fokus på gjenbruk her ved avfallsanlegget, og mye som kastes her kan noen andre bruke på nytt. Er det avfall for deg, trenger det ikke være det for andre. Dette reduserer også avfallsmengden, sier Trond Bjørnes.

For det koster kvitte seg med avfall, og hvorfor ikke da starte med byttehandel? På Mælamartnan i Overhalla i tidligere tider ble det byttet varer i hundrevis av år. Nå er det rene martnasstemninga nesten hver dag på avfallsplassen rett over Namsen.

Her finner du både musikkassetter, campingspeil, møbler, kopper og kar, permer, og mange andre saker som folk gjerne vil bli kvitt.

– Dette er et kjempebra tiltak, og noe som folk lenge har spurt etter. Så dette er populært, sier sekretæren ved avfallsanlegget, Wenche Opdal.