Hopp til innhold

Her skal de grave etter gammel søppel

Arkeologer skal i august starte arbeidet med utgravinger på Torvet i Trondheim sentrum. Arbeidet vil pågå i flere måneder.

Trondheim torg

Torvet i Trondheim ble benyttet som søppelplass fram til 1800-tallet da det ble lagt brostein.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Arkeologene skal først grave i tre måneders tid i den nordøstre kvadranten, skriver Adresseavisen. Arbeidet vil koste rundt 14 millioner kroner.

Ifølge avisa er det området mellom Underjordiske og Sommergården ved Kongens gate som skal undersøkes.

Kommunen er ansvarlig

Arkeologene håper å finne ut mer om folks hverdag i siste del av middelalderen og i perioden etter reformasjonen i 1537.

– Det er Trondheim kommune som er økonomisk ansvarlig for utgravingene av de automatisk fredede kulturminnene. Riksantikvaren og kommunen spleiser på utgravingene og dokumentasjonen av utgravinger fra etter reformasjonen, sier arkeolog Sissel Skoglund til Adresseavisen.

I fjor ble det foretatt prøvegravinger på Torvet, og arkeologene fant rester av bygninger, bakgårder og avfallsgroper.

Grundig til verks

Denne gangen skal de gå mer grundig til verks, og det er særlig funn fra siste funn del av middelalderen og perioden etter reformasjonen i 1537 arkeologene skal se etter.

– Vi regner med å finne rester av aktiviteter i bygårdene i den nordøstre kvadranten. Det blir spennende å se hva vi finner fra perioden før Torvet ble anlagt i 1681, fortsetter Skoglund.

Fjorårets undersøkelser viste at folk brukte Torvet som søppelplass på 1700-tallet, og det ble ikke lagt brostein her før på 1800-tallet.

– På tidlig 1700-tallet klaget byingeniøren over at folk kastet søppel og tømte latrinene sine på Torvet, slik at man ikke kunne gå tørrskodd over Torvet på grunn av all møkka som var kastet her, fortalte arkeolog Ian Reed til NRK den gangen.

Har vært uberørt

Kommunaldirektør for byutvikling Einar Aassved Hansen, er spent på hva arkeologene finner.

– Torvet har antagelig vært uberørt i mange, mange år, så her kan vi finne ting som kan gi oss mer informasjon om den gamle historien til Trondheim by, sa Aassved Hansen til NRK.

Merete Kvidal er prosjektleder for nye Torvet i Trondheim. Hun er spent på hvor lenge det vil gå før Torvet er klart for bruk igjen.

– Finner de mye gammelt her, må arkeologene bruke lang tid på å grave ut. Det vil avgjøre hvor lang tid før det nye Torvet står ferdig, sier hun.

Trondheim kommune skal nå behandle saken, og det er bystyret som avgjør om det blir bevilget penger til arbeidet.

Ian Reed og Merete Kvidal

Ian Reed og Merete Kvidal under prøveutgravingene på Torvet i 2014.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK