Hopp til innhold

Her rår studentene over leiemarkedet

Vanligvis sliter studentene med å få seg bolig. Den trenden har snudd. I Trondheim er det gått fra å være utleiers marked til å bli leiers marked.

Soloppgang på Torvet i Trondheim

I Trondheim sliter flere med å få leid ut leiligheten sin. Det gjør at studentene i byen kan ta seg lengre tid når de skal finne seg bolig.

Foto: Sven-Erik Knoff

Stort sett hver bidige høst hører man om studenter som sliter med å få tak over hodet. I mange år har det vært utleiers marked og skyhøye priser på små hybler og leiligheter i de store byene.

Denne høsten har derimot noe skjedd. På nettstedet FINN.no ligger det i skrivende stund over 600 leiligheter ute til leie i Trondheim. Det har aldri skjedd før.

– Det har endret seg helt. Før var det utleiers marked, nå er det leiers marked. Jeg kan ikke huske en liknende tilstand før og jeg har jobbet med dette i over ti år, sier privatøkonom i SMN, Endre Jo Reite.

Flere grunner

Endre Jo Reite

Endre Jo Reite er privatøkonom i Sparebanken Midt Norge.

Foto: Sparebanken SMN

Reite peker på flere grunner til at situasjonen har endret seg. Det er flere studenter som kjøper leilighet og leier ut til venner. I tillegg mener Reite at Samskipnaden har blitt flinkere til å tilby nødløsninger til studentene. Likevel, den kanskje viktigste grunnen til at mange sliter med å leie ut er prisnivået.

– Folk har vært litt for rå når de har priset boligene sine. I sommer har det vært en liten tilbudsøkning i boliger som legges ut. Leietakerne har skjønt at de ikke trenger å ha panikk, sier Reite.

En nasjonal trend

Reite mener at dette ikke bare er en trend i Trondheim. Han sier at man kunne se utviklingen allerede i fjor. I flere av de største byene.

– Dette er et nasjonalt fenomen. Dette er kanskje drevet av de overdrevne inntektene utleierne har hatt. Det er skjedd noe i de fleste store byer når det kommer det til utleiemarkedet. Allerede i fjor hadde man leieprisfall, men vi har merket det kraftigst i Trondheim, sier Reite.

– Hvem taper på dette?

– De som taper på dette blant utleierne er de som har satt prisen litt for høyt og kan virke litt useriøse, sier Reite.

– Prisnivået har vært for høyt

Tove Lill Karlsen i StudentbyEN.

Tove Lill Karlsen i StudiebyEN.

Foto: Mari Langva / NRK

Tove Lill Karlsen er prosjektleder i StudiebyEN. De er en organisasjon som jobber tett på studentene for at de skal ha det best mulig. De har blant annet tak over hode-prosjektet, som garanterer at nye studenter i Trondheim skal ha et sted å bo når de kommer. Hun synes det er gledelig at studentene finner seg bosted.

– Studentene er på mange måter vinnerne her. Før måtte studentene bestemme seg for å ta til takke med det som var. Med flere leiligheter på markedet kan studentene bruke litt tid på beslutningen, sier prosjektleder i Studiebyen, Tove Lill Karlsen.

LES: Studentene flytter inn på hotell

Må hjelpe utleierne

Karlsen forteller at også hun har merket endringen.

– Prisene på studentleiligheter har vært for høyt. I år bruker jeg nesten mer tid på utleiere som sliter med å få leid ut enn studenter som trenger å leie, sier Karlsen.

Det trege markedet har ført til at utleierne har senket prisene.

– Utleierne må møte det rolige markedet med noe, det har gjort at flere har justert ned prisene sine, sier Endre Jo Reite.

Kommer til å normalisere seg

Selv om mange leiligheter ligger ute nå, tror Reite at de som ønsker å leie ut får gjort det. Ting kommer bare til å ta litt lengre tid.

– Jeg tror at dette vil normalisere seg, og at de fleste som ønsker å leie ut får gjort det. Studenttallet er konstant og det er ikke blitt hverken færre eller flere leiligheter. Jeg håper dette går ut over dem som har skrudd opp prisen og har uklare og lange vilkårsperioder, sier Reite.