– Sist uke måtte vi jobbe overtid for å få slaktet de 7000 grisene vi fikk inn. Denne uka er trykket størst på skjæringa, sier Nils Edvartsen, ansvarlig for kontinuerlig forbedring ved fabrikken.
Og effektiviteten skal det i hvert fall ikke stå på. Det tar et lite døgn fra den levende grisen ankommer slakteriet til de vakumpakkede ribbestykkene sendes ut til butikkene.
LES: Her slakter de grisen hjemme
Sender ut 70 tonn ribbe på ei uke
Edvartsen forteller at Nortura Steinkjer øker produksjonen med nærmere 25 prosent de siste ukene før jul.
– Bare i dag sender vi ut 16 tonn ribbe. I løpet av denne uka skal vi ut med tilsammen 70 tonn.
Og hvis du tror at ribbe er ribbe, tar du feil.
– Det har etterhvert blitt mange ulike varianter. Før kunne du velge mellom tynnribbe og familieribbe, men nå er utvalget mye større. Kundene har ulike forventninger om hvordan en ribbe skal se ut, både med hensyn til størrelse og vekt.
Fordi matvarekjedene vil ha sine egne varianter, skjæres ribba på ulike måter til de ulike kundene.
– Grisene har det bra til det siste
Om det er industrielt effektivt i slaktehallen og på pakkeriet, forsikrer Nortura at grisene har det bra inntil det siste.
– Når de kommer ut av lastebilen blir de loset inn i fjøset her på slakteriet. Det ligner på et hvilket som helst annet fjøs, så de faller fort til ro, har linjeleder Endre Ressem tidligere forklart NRK.
– Vi sørger for at de får stå sammen med dem de er vant til å omgås. De forholder seg veldig rolig og aner fred og ingen fare.
LES: Følg ribba fra fjøs til fryser
Får stort overskudd av skinke
Det er jo ikke bare ribbe på en gris. Grisen er et nyttedyr få kan måle seg med, og kun bein og sener bli kastet - resten går til matproduksjon.
– Det blir et stort overskudd av blant annet skinke nå før jul. Dette fryser vi ned, sier Edvartsen.
Ribbe, pinnekjøtt og lutefisk konkurrerer om å være den mest populære julematen. Men hos Nils Edvartsen er det bare en ting som duger på julaften.
– Det er ribbe. Og det mener jeg faktisk.