Her leverer de øl rett på døra til folk

Innbyggerne i flere kommuner kan nå bestille øl som blir levert rett hjem. Og det er det mange som sier ja takk til.

Stolt bryggeri har nå startet med hjemlevering av øl. Til stor glede for kundene.

HJEMLEVERING: På grunn av koronakrisen har Stolt bryggeri nå fått lov til å starte med hjemlevering av øl til kunder i Stjørdal kommune. Her leverer brygger Mikael Slettedal øl til en kunde.

Foto: Tea Eline Skarpjordet / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Dette er ikke folk som er ihuga ølinteresserte. Dette er den vanlige mannen i gata som har lyst til å støtte oss, sier brygger Mikael Slettedal i Stolt Bryggeri til NRK.

Stjørdal kommune i Trøndelag har nå gitt det lille bryggeriet bevilling til hjemlevering av øl.

Utsalget på nett startet fredag. Bestillingene har strømmet inn etter at nyheten ble omtalt i lokalavisa Bladet.

– De fleste lurer på hvor mye de har lov til å kjøpe. De kjøper like gjerne et helt brett, sier Slettedal, som synes responsen har vært helt fenomenal.

Hvis det fortsetter slik kan det hende han må ansette en person til, da han foreløpig er den eneste fast ansatte ved bryggeriet.

Både ved hjemlevering og i selve bryggerilokalene opplever Slettedal stor respons. Her fyller bryggeren opp en flaske med øl til en av kundene som kommer innom.

LITE LOKALT BRYGGERI: Både ved hjemlevering og i selve bryggerilokalene opplever Slettedal stor pågang. Her fyller bryggeren opp en flaske med øl til en av kundene som kommer innom.

Foto: Tea Eline Skarpjordet / NRK

Får ikke solgt til utelivsbransjen nå

Det lokale håndverksbryggeriet får vanligvis det meste av omsetningen sin av å levere drikke til utelivsbransjen.

Det har nå stoppet opp på grunn av koronakrisen og de strenge tiltakene.

– Vi hadde masse avtaler, og det var veldig gode tider. Så ble det bom stopp og vi mistet alt vi hadde av arrangementer, forteller Slettedal, som åpnet opp for to år siden.

Men da bryggeriet tok kontakt med kommunen fikk de raskt til en løsning, slik at bryggeriet fikk bevilling til hjemlevering av øl.

Kommunen vil støtte næringer som sliter

Det er viktig å støtte næringslivet, sier Anne Mari Grønseth som er saksbehandler for salgs-, serverings- og skjenkebevillinger i Stjørdal kommune.

– Bransjen sliter jo. Da er man avhengig av å tenke litt nytt, forklarer Grønseth.

Slike bevillinger er blir egentlig behandlet i en komité, men kommunen fikk delegert den myndigheten ned til kommunaldirektøren slik at det ble lettere å kunne ta en kjapp avgjørelse.

En desperat situasjon i bransjen

Bryggeri- og drikkevareforeningen forteller at det er de mindre bryggeriene som blir rammet hardest nå. For mange er det helt kritisk.

– De aller fleste har permittert sine ansatte. Vi gjorde nettopp en undersøkelse blant medlemmene våre, som viser at 7 av 10 mener situasjonen er virksomhetskritisk, sier kommunikasjonssjef Hege Ramseng til NRK.

Hege Ramseng i Bryggeri- og drikkevareforeningen oppfordrer til at publikum må støtte sine lokale bryggeri.

BER FOLK STØTTE: Hege Ramseng i Bryggeri- og drikkevareforeningen oppfordrer folk til å støtte lokale mat- og drikkeprodusenter nå.

Foto: Bryggeri- og drikkevareforeningen

Mange av de små og mellomstore bryggeriene får over 70 prosent av omsetningen fra uteliv. Når omsetningen faller bort nesten over natta kan det føre til en desperat situasjon for veldig mange.

Ramseng mener det er alfa og omega at man nå viser støtte til de lokale mat- og drikkeprodusentene i Norge.

– Trøndelag er et helt spesielt fylke når det gjelder dette, og kommunene i Trøndelag støtter veldig opp om lokale bryggerier og matprodusenter, sier Ramseng.

Flere lanserer nettbutikk og hjemlevering

Usikre tider fører til at flere oppretter nettbutikk og levering rett på døra. Reins Kloster i Indre Fosen produserer is og øl, og har nå fått framskyndet planene for hjemlevering av varer.

– Vi håper folk som er redde kan ha det litt hyggelig i heimen, glemme koronaen for en stund og få varene levert på døra, sier ølbrygger Michael Marlott i Reins kloster, til avisa Fosna-Folket.

Stort tap

Selv om Stolt bryggeri opplever mye positiv støtte, får Mikael Slettedal kun levert øl som har lik eller lavere alkoholstyrke som øl man får kjøpt i butikk.

Ved Stolt bryggeri sitt utsalg på Stjørdal er det en jevn strøm av kunder. Bryggeren trives best når det er travelt.

Slettedal opplever en jevn strøm av kunder. Bryggeren trives best når det er travelt.

Foto: Tea Eline Skarpjordet

Dette veier ikke opp for det store tapet den lille bedriften nå opplever. Slettedal mener at et midlertidig salg av sterkøl i utsalgene til de forskjellige bryggeriene hadde vært til stor hjelp.

– Hadde jeg kunne solgt det ølet som egentlig er til vinmonopolet, så hadde jeg plutselig fått tilbake mye av den tapte inntekten.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 11.05.2021
2 812
Smittede siste 7 dager
114
Innlagte
768
Døde
1 487 784
Vaksinerte