Hopp til innhold

Her legger de den etterlengtede kunstisen

Til helga kan skøyteentusiaster endelig bruke kunstisbanen på Leangen i Trondheim igjen. 44 millioner kroner er brukt for å gi optimale forhold på utebanen.

Endelig legges den nye kunstisen på Leangen.

SE VIDEO: Basir Khatibzadeh er en av dem som jobber for å få kunstisen på Leangen klar til helga. (Foto: Stein Lorentzen/NRK)

Ellen Birgitte Strømø

Enhetsleder for idrett i Trondheim, Ellen-Birgitte Strømø, tror den nye banen vil gi økt rekruttering til skøytesporten.

Foto: Morten Karlsen / NRK
Gravemaskin

Ny betong og nye rør skal sørge for en bedre bane på Leangen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK
Leangen skøytebane

Arbeidet med utebanen er noen måneder forsinket, blant annet på grunn av naturis som måtte skrapes bort før kunstisen kunne legges.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK
Kunstisbanen på Leangen

Kommunen håper og tror at kunstisbanen kan åpnes i slutten av denne uka.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Vi regner med at vi blir ferdige med å legge kunstisen i løpet av uka, og vi håper at det blir klart til helga, sier Ellen-Birgitte Strømø.

Som enhetsleder for idrett og friluftsliv kan hun komme med gladmeldinga som mange i kommunen har ventet lenge på: Om få dager er det igjen mulig å gå på skøyter på Leangen.

Humpete is

Skøytearenaen ble åpnet for første gang tilbake i desember 1979, og har nå fått en solid ansiktsløftning, med ny betong og nye rør som skal sørge for et jevnt underlag for isen.

– Rørene som ble lagt for noen år siden forskjøv seg, slik at det ble humper og dumper på banen, noe som gjorde at det ble vanskelig for Trondheim bydrift å legge is, forteller Strømø.

Nå skal alt ligge til rette for så gode forhold som mulig.

Naturis skapte problemer

I utgangspunktet skulle banen åpne i november i fjor, men ulike utfordringer underveis har gjort at arbeidet ble noen måneder forsinket.

Blant annet førte skiftende vær ironisk nok til at et tykt lag med naturis måtte fjernes fra banen, før prosessen med å legge kunstis kunne starte.

– Sånn er det i verden. Det er alltid noen ting som kommer inn, men nå ser vi bare framover og er lykkelige for at vi snart har det klart. Vi er veldig glade på skøytefolkets vegne for at vi ser slutten på anleggsperioden og kan ta i bruk isflata, sier Strømø.

Måtte reise utenbys for å trene

En av dem som jubler er Kyrre Vatn, som er leder i Sportsklubben Falken.

Medlemmene hans har så langt denne sesongen reist til Fosenhallen, Hamar eller Stavanger for å trene. Nå kan de endelig snøre på seg skøytene på hjemmebane.

– Det betyr at vi nå får en mye mer stabil treningssituasjon. Skøyter handler om teknikk, og fraværet av is har gjort at vi ikke har fått den teknikktreninga som alle er avhengige av å ha, sier Vatn til NRK.

Han forteller at venteperioden har gått greit, og at det var viktig å få gjennomført en oppgradering på Leangen.

– Det betyr alt. Vi får mye mer stabile isforhold og vi får igjen mulighet til å arrangere større stevner.

Klargjort for vegger og tak

På gressmatta som ligger i midten av skøytebanen vil det etter hvert bli to kunstgressbaner for fotball. På vinteren er det tenkt at samme område skal islegges, slik at Trondheim får sin første bandyflate.

Det er også satt av plass rundt skøyteisen, slik at det er mulig å gjøre den om til en innendørs rundbane dersom det en gang i fremtiden blir satt av penger til en slik satsing. Så langt er det bare en våt drøm for skøytefolket, men oppgraderinga til 44 millioner kroner er en god start.

Det er så langt ikke bestemt om det blir en offisiell reåpning, men Strømø både tror og håper at mange folk vil ta turen til skøyteisen når den åpnes for alle i slutten av uka.

– Vi regner med at vi får en kjempefin hurtigløpsbane på Leangen, noe vi ikke har hatt de siste årene. Jeg tror det hjelper på rekrutteringa til skøyteidretten å få en slik fin bane.