Her kjører bussen på fortauet for å klare svingen

Naboer forteller om nesten daglige situasjoner hvor folk nesten blir påkjørt av bussen mens de går på fortauet. Torkil Valla er så lei at han gikk til aksjon.

Buss som kjører på fortauet for å klare krapp sving.

SKOLELEVER RISIKERER Å BLI PÅKJØRT: Busser som denne, som må opp på fortauet for å klare svingen, fører daglig til trafikkfarlige situasjoner i Trondheim, sier naboer. Fortauet brukes av elever på vei til og fra skolen hver dag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Når klokken er fire på ettermiddagen har det allerede blitt mørkt i Trondheim. På denne tiden er det mange skoleelever som er på tur hjem.

I Hørløcks vei på Charlottenlund er det på denne tiden av døgnet spesielt vanskelig å være fotgjenger. Her må nemlig bussene kjøre på fortauet for å komme seg fram.

Torkil Valla

FRYKTER ALVORLIG ULYKKE: Torkil Valla sier han er vitne til det han kaller nestenulykker hver dag. Han er redd det skjer en alvorlig ulykke før noen tar tak.

Foto: Morten Andersen/NRK

Torkil Valla bor i nabolaget. Han er vitne til nestenulykker hver dag.

– Det er veldig fortvilende og veldig trafikkfarlig. Det er faktisk helt umulig for bussene å komme seg inn her uten å kjøre på fortauet. Veien er for smal og bussene for brede, sier han til NRK.

Fortauskjøring i flere byer

Situasjonen er ikke unik for Trondheim: NRK kjenner til klager på busskjøring på fortau også steder i Oslo, blant annet i Kjelsåsveien.

I Tromsø er problemstillingen kjent på Dramsveien, hovedfartsåre for syklende og gående til universitetet og Universitetssykehuset Nord-Norge.

I Trondheim har situasjonen i Hørlocks veg blitt enda verre etter at transportselskapet AtB satte inn nye leddbusser på ruta, sier Valla.

Han har flere ganger sendt henvendelser til politiet, politikere og byplankontoret i Trondheim, men han har ikke fått respons på situasjonen.

På Charlottenlund må bussene kjøre på fortauet for å komme frem.

Flytta fra nabolaget

Kurt Askim og familien flyttet fra området ved Hørlocks veg i Trondheim på grunn av trafikkfarlig situasjon

Kurt Askim og familien flyttet fra området ved krysset, fordi de synes trafikksituasjonen var for farlig.

Foto: Morten Andersen / NRK

Trondheim kommune har ingen planer om å gjøre noe med situasjonen i Hørlocks veg med det første.

– Vi har gjort en befaring på stedet, og busselskapet og vi mener at i de fleste tilfeller så skal det være mulig å unngå å kjøre på fortauet. Vi har ikke noen strakstiltak vi kan gjøre for å få det bedre, sier Lars Olofsson, plankoordinator for samferdsel i Trondheim kommune.

Kurt Askim og familien bodde også i nærområdet før. Men familien fant ut at trafikksituasjonen var for farlig til å bli boende.

– Stesønnen min ble påkjørt i det ene lyskrysset, og da så vi at dette ble for farlig. Vi valgte å flytte derfra fordi det var for trafikkfarlig for barna, sier Askim.

Ifølge politiet risikerer bussjåførene bøter fra 4200 kroner og oppover for å kjøre på fortauet.

Lars Olofsson, plankoordinator samferdsel i Trondheim kommune

IKKE ET PROBLEM: Plankoordinator i Trondheim kommune, Lars Olofsson, sier de har vært på befaring på stedet.

Foto: Morten Andersen/NRK

Kan bli endring om fem til ti år

Da NRK var på stedet kunne man se tydelige spor etter bussen på fortauet.

Etter planen skal veien stenges for gjennomkjøring med privatbiler når en ny avkjøring fra omkjøringsveien, kalt Brundalsforbindelsen, en dag er klar.

Dermed kan trafikksituasjonen i området bli bedre, men avkjøringen har vært planlagt i flere tiår og det kan enda ta fem til ti år før den er ferdig.

Bård Morten Johansen, Trygg trafikk.

IKKE FORSVARLIG: Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk sier situasjonen ikke er forsvarlig.

Foto: Morten Andersen/NRK

Har startet sin egen aksjon

– Det er mer enn 90 grader her, så dette er en veldig krevende sving for bussen, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

– Slik kan det jo ikke være, for det er ulovlig å kjøre på fortauet. Det er en risiko forbundet med å ha så store vogner med hjul i nærheten av folk på fortauet, sier han videre.

Nærmeste nabo til stedet, Torkil Valla, har sett seg lei på situasjonen, og har derfor startet med det han selv kaller fortausaksjon.

Når bussen kommer står han på fortauet og nekter å flytte seg.

– Kjør på meg, roper han til bussjåføren.

– Det skal ikke være slik i et nabolag. Jeg frykter det må en alvorlig ulykke til før noen tar dette på alvor, sier Valla.

I fortausaksjonen du ser video av i denne saken, flyttet Valla seg først etter 15 minutter. Dette var da politiet kom til stedet.

Trond Halvorsen er fagleder for trafikk i Trøndelag politidistrikt og forteller at bussjåfører kan få 4200 kroner i bot hvis de kjører på fortauet

KAN FÅ BOT: Trond Halvorsen, fagleder for trafikk i Trøndelag politidistrikt, sier at bussjåfører risikerer 4200 kroner i bot hvis de kjører på fortauet.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Noen må vente

NRK kjenner ikke til at politiet har skrevet ut bøter til bussjåfører på det aktuelle stedet.

Krysset er trangt og gir lite rom for både møtende trafikk og buss som skal til høyre i svingen. I tillegg må bilene langt frem for å få oversikt over krysset.

Når bussen trenger mer enn sitt eget kjørefelt, blir det ekstra viktig med samarbeid i trafikken, påpeker politiet.

– Noen må vente, hvis ikke må bussen ta fortau og det er ikke bra, sier Trond Halvorsen, fagleder for trafikk i Trøndelag politidistrikt til NRK.

Det er fullt forståelig at det blir et konfliktpunkt, vedgår han.

Tydelige spor etter bussen på fortauet

TYDELIGE SPOR: Fortauet har tydelige spor etter bussene som har kjørt på stedet. Her går skoleelever til og fra skolen hver dag.

Foto: Morten Andersen / NRK