Sjekk denne monstertransporten!

Det er ikke bare bare å frakte en 211 tonn tung transformator fra Nederland til Namsos. Det siste stykket innebærer en 75 meter lang bilkortesje på totalt 400 tonn.

En 400 tonns kortesje er på vei fra Spillum til Namsos

Kortesjen med transformatoren er beregnet å bruke mellom to og fire timer på 15 kilometer.

Namsos transformatorstasjons nye transformator ankom med Statsnetts spesialkonstruerte båt fra Nederland til dypvannskaia på Spillum i Nord-Trøndelag. Derfra fraktes den på fylkesvei 17 med spesialkontruerte lastebiler til Namsos.

Christian Færø

Prosjektleder i Statnett, Christian Færø.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Spesielt rundkjøringer og skarpe svinger er en utfordring, sier prosjektleder i Statsnett, Christian Færø til NRK en halvtime ut i flyttinga.

Etappen mellom Spillum og transformatorstasjonen på Skage er 15 kilometer lang, og det dannet seg raskt køer på fylkesveien. Ferden begynte klokka halv ti tirsdag morgen, og en time senere ble det meldt om god fremdrift.

Må trekkes over bru med vinsj

Den 75 meter lange og 400 tonn tunge kortesjen vil snegle seg fremover, og transportetappen er ventet å ta fra to til fire timer.

Andre som skal benytte veien må altså beregne god tid, og spesielt når transformatoren skal over brua ved Meosen.

Brua tåler nemlig ikke en vekt på 400 tonn, og derfor må transformatoren tas av lastebilene og trekkes over brua med vinsj.

– Vi er vel over brua

– Det går veldig greit, og vi regner med å være i mål om en times tid, sier Martha Hagerup Nilsson i Statnett litt før klokka halv tolv.

Det var ikke alternative kjøreruter for bilistene, men kortesjen stanset med jevne mellomrom og slapp biler forbi. Politi var med og dirigerte trafikken underveis.

Folk strømmet til da den voldsomme transporten ankom transformatorstasjonen i Skage. Og kontrasten var stor mellom de små barnehagebarna og den store transformatoren.

Barnehagebarn fra Skage i Namdalen sto klare da kortesjen med den nye transformatoren kom.

Fascinerte barnehagebarn på destinasjonsstedet for transporten.

Del av stort prosjekt

– Dette er en del av en større oppgradering av en kraftledning som går mellom Klæbu og Namsos, sier Christian Færø i Statnett.

Når kraftledningen blir oppgradert, må også transformatorstasjonene byttes ut til noen med høyere spenningsnivå.

Det vil byttes ut flere stasjoner på strekningen etter hvert, mens sør for Klæbu vil utskiftinger først skje om ti års tid.

Transport av transformator

Skarpe svinger er en stor utfordring for den 75 meter lange kortesjen.

Foto: Espen Sandmo / NRK